Commoció ciutadana pels atemptats de l'11-M
A dalt, imatge de la concentració davant lAjuntament, el dia 12 al migdia. La del mig, moment en què la gent espontàniament es va aplegar davant lAjuntament, la tarda del dia 12, per iniciar la manifestació per tot el poble (sota) |
Els atemptats perpetrats a Madrid el passat 11 de març van deixar la societat cambrilenca en estat de xoc. A ligual que a moltes ciutats catalanes i de la resta de lEstat, la gent va voler manifestar públicament la seva consternació i donar testimoni de la seva repulsa per latemptat i una sentida condolència per les víctimes. A Cambrils, el passat 12 de març, entre 3.500 i 4.000 persones van manifestar-se pels carrers de la població en el que, ara per ara, significa la manifestació més multitudinària de la història.
Primeres reaccions
A quarts de 8 del matí del dia 11 de març esclataven a Madrid unes motxilles bomba dalt duns trens de rodalies. Les explosions van tenir lloc a les estacions dAtocha, Santa Eugenia i El Pozo del Tio Raimundo, i van provocar 190 morts i 1.400 ferits. El govern de lestat va atribuir lautoria dels atemptats a ETA, una autoria que va seguir defensant fins i tot després de trobar-se pistes que apuntaven a cèl·lules terroristes islàmiques. Aquestes pistes van desembocar en les primeres detencions dos dies després dels atemptats. La commoció general va venir un cop es va conèixer la magnitud de la tragèdia. LAjuntament va fer un manifest de condemna que es va llegir a les portes de la Casa de la Vila i, a continuació, es van fer cinc minuts de silenci. En aquest comunicat es feien reiterades referències a ETA com a autora dels atemptats, seguint el fil de la versió que donava el govern central.
Lendemà, el 12 de març, lAjuntament va celebrar un ple extraordinari en què tots els grups polítics municipals amb representació a lAjuntament van aprovar un manifest que portava com a títol Cambrils contra el terrorisme i a favor de la llibertat i la democràcia. En aquest manifest ja no hi havia referències a cap grup concret, especificant-se que la barbàrie comesa a Madrid no havia estat reivindicada per cap organització terrorista. El manifest aprovat constava de set punts en els quals, a més de fer un condemna de latemptat i mostrar el condol a les víctimes, es reiterava el compromís de seguir impulsant una cultura de respecte als Drets Humans i de defensa de les llibertats. LAjuntament es posava a disposició de lAjuntament de Madrid i, també, decretava tres dies de dol a tot el municipi. Durant aquests tres dies les banderes de ledifici consistorial van onejar a mitja asta i es van suspendre els actes públics i institucionals. La balconada de lAjuntament va lluir una bandera amb un crespó negre en senyal de dol i un crespó blau en contra del terrorisme. El manifest es va llegir, de nou, a les portes de lAjuntament davant una nombrosa concentració de gent. Després es van guardar cinc minuts de silenci.
§ Multitudinària manifestació §A moltes ciutats de tot lEstat shavien convocat manifestacions a les set de la tarda del dia 12 de març. LAjuntament de Cambrils no havia previst convocar-ne cap. Fins i tot dins el manifest llegit davant la ciutadania el mateix matí del dia 12 es convocava tots els cambrilencs i cambrilenques a aprticipar als actes de repulsa que shavien convocat a les set de la tarda a Reus o a Tarragona. Però el gruix de la ciutadania cambrilenca es volia manifestar al seu poble i al migdia es va decidir que es faria la manifestació a Cambrils. A les set de la tarda una gernació es va concentrar a la plaça de lAjuntament desbordant-se totes les previsions. La majoria de comerços de la població van tancar portes. A les portes de lAjuntament es va fer la lectura del manifest aprovat el matí a la sessió plenària i a continuació es va iniciar la manifestació que va recórrer el passeig de Sant Joan Baptista de La Salle, la rambla de Jaume I i va arribar fins a la plaça dAragó. En aquest lloc estava prevista la seva finalització, tot i que una part important dels manifestants van arribar fins a la plaça de Marcel·lí Domingo, davant el port. La manifestació va ser bàsicament silenciosa. A la capçalera hi anaven lalcalde i uns quants regidors i una colla de nens i nenes que portaven uns missatges escrits en cartulines reclamant la pau. A la resta de la manifestació només hi havia un parell de pancartes fetes per gent a títol personal. Segons la guàrdia urbana, es pot xifrar en més de 3.500 les persones que hi van participar, dasda que la converteix en la manifestació més multitudinària de la història de Cambrils.
§ No a la guerra§Els Cop de Cap van fer sonar els timbals en la manifestació convocada per Mardefondu |
El 19 de març, lAssemblea Ciutadana Mardefondu va convocar la ciutadania de nou a la plaça de lAjuntament. Aprofitant que feia un any shavia iniciat la guerra a lIraq, es va llegir un manifest per la pau i les llibertats recordant que shavia dhaver escoltat quan es deia No a la guerra. El manifest el va llegir Shamir Ouadi, cambrilenc dorigen magrebí. A continuació els Cop de Cap van fer sonar els timbals. Unes 300 persones van ser presents en aquesta convocatòria, molts dells ciutadans dorigen magrebí. Els representants de lassociació Nous Ciutadans de Catalunya van exhibir una pancarta a favor de la convivència i la pau.