Literatura
Ramón García Mateos: «Més que un homenatge, que no sé si me'l mereixo, aquest llibre és una exaltació de l'amistat»
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre "Uno de nosotros. Miscelánea homenaje a Ramón García Mateos"
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre "Uno de nosotros. Miscelánea homenaje a Ramón García Mateos" (Silva Editorial). Es tracta d'una obra col·lectiva que ret tribut al poeta, professor i folklorista, coincidint amb la seva jubilació com a docent de Literatura. El llibre compta amb més d'un centenar de col·laboracions d'escriptors i d'amics, tant d'arreu de l'Estat com d'altres punts d'Amèrica Llatina o d'Estats Units.
Moments abans d'iniciar-se l'acte de presentació, Ramón García Mateos atenia a revistacambrils.cat on deixava entreveure la seva emoció i la seva satisfacció de retrobar-se amb molta gent en una sala d'actes completament plena. Segons va explicar, "per a mi ha estat una autèntica sorpresa; en realitat, el llibre l'he tingut físicament entre les mans aquest passat cap de setmana i, saber que estaven preparant alguna cosa, doncs potser fa menys d'un mes. Durant tot aquest temps ho han anat preparant".
"És un autèntic regal, un regal meravellós"
Preguntat per aquesta obra d'homenatge a la seva trajectòria dins del món de la creació literària i cultural, García Mateos va comentar que, "més que un homenatge –que no sé si me'l mereixo– és una exaltació de l'amistat. Al llibre s'han reunit més de cent persones, amb les que jo he tingut relació: alguns són molt bons amics i molt propers, d'altres són amics més llunyans.. Hi ha gent d'Amèrica Llatina, d'Estats Units, gent d'aquí, acadèmics de la llengua, un Premi Cervantes com Antonio Gamoneda, etcètera. És un autèntic regal, un regal meravellós".
Al llibre hi ha una miscel·lània amb una mica de tot. "Hi ha testimonis de gent que explica experiències que hem viscut conjuntament; d'altres que parlen d'algun cas, d'alguna lectura, vivència; per exemple Adolfo Ayuso –un escriptor de Saragossa– parla d'un viatge que vam fer junts a Cuba; molts d'altres són textos oferts, és a dir, no són textos dedicats a mi ni que parlen de mi sinó que són textos que se m'ofereixen: poden ser contes, poemes, relats que s'ofereixen com a testimoni d'estima o d'amistat".
La iniciativa d'emprendre aquest projecte va néixer del grup d'amistats amb els que fa més de 40 anys que es coneixen. El poeta Juan López Carrillo n'ha estat el promotor principal, juntament amb el poeta i artista Alfredo Gavín i el fill de Ramón Garcia, Germán Garcia –qui ha estat la tercera pota en l'edició del llibre–. També ha estat part molt important l'editor Manuel Rivera, de Silva Editorial, qui ha materialitzat el projecte, així com la resposta de tota la gent que ha col·laborat amb els seus textos.
"La meva jubilació com a docent va ser una mica l'excusa"
Tal com va afegir García Mateos, "la meva jubilació va ser una mica l'excusa. El punt de partida va ser arrel d'una conversa de Juan López Carrillo amb el poeta de Granada i premi Nacional de Poesia –Antonio Carvajal–, present també avui que, van estar parlant sobre si no se m'havia fet res després de la meva jubilació –el 31 de desembre de 2020–. Aquesta va ser l'espurna perquè Juan López Carrillo iniciés el projecte". De fet, sobre la fi de la seva trajectòria com a docent, García Mateos va dir que, "en realitat, em vaig jubilar per tota la història de la pandèmia; jo tinc una concepció de la literatura i de les classes que té molt a veure amb el contacte amb els alumnes, amb explicar, amb parlar, el contacte físic... Quan van començar les classes virtuals, online, la por... No volia que, després de més de 35 anys de ser molt feliç donant classe, acabar així". 35 anys de trajectòria com a docent, tots a Cambrils, excepte un curt parèntesi d'un curs a Andorra. Durant 10 anys, també va compaginar les classes a l'institut amb classes a la universitat.
Durant la presentació d'ahir al vespre van intervenir Manuel Rivera, Germán García, Josep Moragas, Alfredo Gavín, Juan López-Carrillo i Ramón García Mateos. Es va comptar amb l'actuació musical del Grup Goliardos i Adolfo Osta. El propi Ramón García Mateos va pujar a l'escenari amb el grup Goliardos, on va recitar poemes de Rafael Alberti.
L’Apunt
'Comer, beber y contar' el proper projecte que veurà la llum
Finalment, García Mateos va explicar que té un projecte entre mans que es publicarà –amb Arola Editors– en els propers mesos. "Es titularà 'Comer, beber y contar' i són contes que tenen algun tipus de relació amb la gastronomia; cada conte s'acompanya amb un opuscle en el qual es fa un joc literari sobre el plat i també s'acompanya amb una recepta. El món de la literatura no es jubila mai".