Informació general

Xerrada

Gonzalo Boye: «En tot conflicte hi ha unes regles, a Espanya no n'hi ha i si n'hi haguessin no les respectarien»

La sala d'actes del Casal de la Gent Gran va acollir la presentació del darrer llibre de l'advocat Gonzalo Boye "Cloacas? Sí, claro", ahir al vespre, i que va enregistrar una molt bona entrada

Per Lluís Rovira i Barenys

Gonzalo Boye i Koldo Pereda, ahir, a la xerrada celebrada a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran
Gonzalo Boye i Koldo Pereda, ahir, a la xerrada celebrada a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Casal de la Gent Gran va acollir la presentació del darrer llibre de l'advocat Gonzalo Boye "Cloacas? Sí, claro", ahir al vespre, i que va enregistrar una molt bona entrada, amb unes 180 persones que van omplir uns dos terços de l'aforament de la sala en aquest acte organitzat per l'ANC local. El tuitaire i funcionari de presons, Koldo Pereda va fer la introducció en la que va relligar la repressió que pateix Catalunya amb la que pateix a la seva pròpia pell l'advocat Boye. Segons Pereda, "en altres països també hi ha clavegueres però la diferència és que quan es descobreixen hi ha conseqüències. Però a Espanya no passa res".

Gonzalo Boye: "Feu-me les preguntes en català"

Tot seguit va prendre la paraula Gonzalo Boye que de seguida va captar l'atenció del públic amb les seves clares i precises explicacions sobre els diferents aspectes tant de la repressió que exerceix l'estat espanyol com de diferents capítols viscuts en aquests darrers quatre anys relacionats amb els seus clients, els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. D'entrada va fer un parell d'avisos, el primer per disculpar-se per no parlar català al mateix temps que avisava que quan hi hagués el torn de preguntes se li formulessin en català. El segon advertiment va ser per precisar que el llibre que acaba de publicar encara es queda molt curt davant totes les coses que han passat des que va tancar l'edició. Boye va provocar els aplaudiments del públic en diferents ocasions.

Boye va explicar que des d'aquest passat mes d'agost, concretament des del dia 18, és quan Espanya s'ha donat compte de com van les coses de veritat, "amb la resolució de la detenció del president Puigdemont a Sardenya ja han vist que la cosa va malament pels seus interessos, ara ja no se'n riuen. I això fa que les clavegueres de l'estat encara actuïn més". En aquest cas, a més, les preguntes que el jutge Llarena va fer a les prejudicials va permetre presentar tot el ventall de respostes que Boye i els eurodiputats ja tenien preparades. Boye va explicar que des de la resolució del president Puigdemont a Alemanya, el març de 2018, l'estat espanyol va començar a perdre.

Gonzalo Boye: "Si a Espanya hi ha clavegueres és perquè hi ha periodisme d'estat"

L'advocat també va explicar que considera que no hi ha una sola claveguera a l'estat, "cada centre de poder o grup de poder té la seva pròpia claveguera" i va posar com a exemple la detenció del president Puigdemont a Sardenya de la que creu que el govern espanyol no n'estava assabentada. Referent als serveis que es fan des d'aquestes clavegueres, Boye va citar el de la col·locació de balisses als vehicles dels eurodiputats catalans, el seguiment fet a diferents països, la contractació de l'aplicació Pegasus per accedir als mòbils,... i va afirmar que "en tot conflicte a qualsevol indret del món hi ha unes regles. A Espanya no n'hi ha i si n'hi hagués no les respectarien. Hi ha un nivell d'incultura democràtica que els hi fa semblar normal el que no ho és". Boye, a més, també va fer esment dels periodistes a sou i va ser taxatiu a l'afirmar que "si a Espanya hi ha clavegueres és perquè hi ha periodisme d'estat. Hi ha una vulneració sistemàtica de rebre la informació veraç. Fa anys que es fa propaganda en lloc d'informar".

La tornada del president Puigdemont

Gonzalo Boye es va referir a la tornada del president Puigdemont, que es produirà "quan hi hagi el marc legal adient" i va dir que el president no vindrà per optar a ser president de la Generalitat, "ell fa temps que s'ha independitzat" i en aquest sentit i a preguntes del públic, Boye va recomanar a la gent que pensi i actuï com a persones independents tenint el marc mental de la República Catalana. També va assegurar que la independència no la fan els partits polítics, sinó que la fan els ciutadans i de cara a aconseguir la independència "es necessiten estadistes i sobra la discussió entre polítics". Boye també va afirmar que des de l'1 d'Octubre de 2017, Catalunya és un país sense estat, "hi ha un procés de construcció que no passa pel diàleg. En fases posteriors hi haurà un procés de negociació de cara al repartiment d'actius".

Boye també va dir que una de les grans virtuts del procés català ha estat la que defineix com a "guerra no violenta activa" i va dir "que siguin ells els violents". A més, va posar exemples de com molts països de Sud-Amèrica van aconseguir la seva independència a principis del segle XIX, "en tots ells hi va haver una declaració d'independència i van passar uns anys fins que no es va fer efectiva, i molts més anys, entre 30 i 40, fins que Espanya no els va reconèixer. Aquí a Catalunya hi ha gent que després d'uns mesos de l'1 d'Octubre ja es mostrava desmoralitzada. També es comenta que no es va arribar a publicar en el butlletí oficial, i jo els dic que no s'ha de publicar en cap eina de l'estat del que et vols independitzar."

Comenta aquest article