Cultura

Sant Jordi es viu al Mollet del Rec

Per Èlia Bellmunt

A l'esquerra, les parades de llibres i roses es van instal·lar al Mollet del Rec. A la dreta, ballada de sardanes.

El Mollet del Rec va ser l’espai escollit per celebrar enguany la festa de Sant Jordi. La Unió de Botiguers (UB) va muntar durant tot el dia deu parades, sis de llibres i quatre de roses. Al llarg de la tarda els Amics de la Sardana de Cambrils van fer una ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània. Després de les sardanes es va presentar la Colla Jove del Ball de Bastons de Cambrils, que va apadrinar el Ball de Bastons de Salou. Per a la canalla es va fer un espectacle d’animació i teatre de carrer sobre la llegenda de Sant Jordi a càrrec de la companyia Actua Produccions.

Isabel Besora –vicepresidenta de la UB i encarregada de les fires– valora molt positivament la diada de Sant Jordi: “les vendes van anar molt bé, que fos dissabte i que la Regidoria de Cultura programés diverses activitats allà mateix va fer més festa i va ajudar que vingués més gent”. L’endemà, el diumenge 24 d’abril, es va fer una comparsa de Sant Jordi pels carrers del port a càrrec de Gerona Grup. La Teca Teatre i Oncle’s Band van fer un recital de poesia i cançons de Joan Salvat Papasseit al Casal Parroquial.

Sant Jordi a les escoles

La Regidoria d’Ensenyament i Formació també va programar diverses activitats per celebrar la diada de Sant Jordi. Adolfo Osta va fer un recital titulat “El Quijote: trobadors i joglars / cançons i romanços” el dia 21 d’abril a l’IES Cambrils i l’endemà a l’IES Ramon Berenguer IV. Per a les escoles d’educació infantil i primària es va programar l’activitat “Poetes a les escoles”: un poeta vinculat a cadascuna de les escoles va anar a llegir-hi poemes propis i d’altres. Neus Bosquet va anar al CEIP Marinada, del qual n’havia estat directora; Jordi Ledesma va anar al CEIP Ardèvol, on havia estudiat, i d’altra banda Adam Manyé –al CEIP Cambrils– i Robert Benaiges –al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer– a les escoles on estudien els seus fills.

Els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Cambrils (EMMC) van representar el 28 d’abril l’obra Pere i el Llop. L’EMMC ha fet una adaptació al piano d’aquest conte de Serge Prokofiev. El muntatge es va representar al Casal Municipal de la Gent Gran; la primera sessió va ser per als alumnes de primer de primària dels centres de Cambrils i la segona per als alumnes i pares de l’Escola de Música.

Biblioteca

La Biblioteca Pública Municipal també va acollir diversos actes per commemorar el dia del llibre. Lluís Albert Arrufat i Roger Roig van presentar el llibre per a la canalla A les terres del Quixot el 9 d’abril. El 16 d’abril es va fer una sessió especial de l’“Hora del conte” dins la setmana del llibre infantil i juvenil; l’Aviador Màgic va representar Màgia a la Biblioteca. Del 15 al 30 d’abril, la Biblioteca va acollir l’exposició Abracadabra, pota de cabra.

Cinema literari

El cinema municipal va programar un cicle de cinema literari del 21 al 24 d’abril. Es van projectar les pel·lícules Una dona difícil, basada en l’obra homònima de John Irving, i Descubriendo Nunca Jamás, que relata com J.M. Barrie es va inspirar per escriure Peter Pan.

§ Presentacions de llibres§

Lluís-Anton Baulenas va presentar el seu llibre “Per un sac d’ossos”
Els dies previs a la festa de Sant Jordi, la Regidoria de Cultura va programar diversos actes agrupats sota el títol gèneric “Dies de llibres a Cambrils”. El Centre Cultural va acollir la presentació de tres llibres. El 6 d’abril Lluís-Anton Baulenas presentava el seu darrer llibre Per un sac d’ossos, premi Ramon Llull 2005. Pep Nogué va presentar el 13 d’abril Tastets. Emili Rosales va presentar La ciutat invisible, premi Sant Jordi 2004, el 21 d’abril. Carles Rosell va presentar el quadern Quan les aigües movien els molins al museu Molí de les Tres Eres en un acte que va tenir lloc el 7 d’abril i que va comptar amb la col·laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs.

Comenta aquest article