Informació general

Moció

Aprovada, per unanimitat, una moció per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal

La moció, presentada per ERC, va manifestar que "la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci"

Per Berta Ruiz

Tots els grups del plenari van votar a favor de la moció presentada per ERC
Tots els grups del plenari van votar a favor de la moció presentada per ERC | Berta Ruiz

El plenari municipal va aprovar per unanimitat de tots els grups, ahir al matí, una moció –presentada per ERC– en favor del reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal. Segons va exposar la regidora d'ERC –Hèléne Arcelin–, "la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24 h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies. Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nou nats fins als 28 dies de vida".

Hèléne Arcelin (ERC): "La mort d’una gestant o infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat"

Tal com va afegir Arcelin: "la mort d’una gestant o infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles. Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol perinatal, o “dol no reconegut” poc a poc disposa de més visibilitat, reconeixement social i també mèdic davant les pèrdues d’un fill. Avui hi ha moltes professionals més preparades que acompanyen les famílies, existeixen grups de suport, i fins i tot el Departament de Salut va publicar una guia el 2016 sobre aquest tema. I també són diverses les entitats que treballen per visibilitzar aquest fet i, cada vegada més ajuntaments treballen per dotar el municipi d’un espai de reconeixement per les pèrdues perinatals, gestacionals i neonatals".

Acompanyament, espai de suport, visibilització i un record anual a aquests infants

Per tot plegat, des d'ERC van exposar que, "considerem prioritari promoure accions de reconeixement i acompanyament per les famílies que han tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions". Als punts d'aprovació de la moció, ERC va demanar: "posar-se al costat de les famílies i acompanyar-les en el seu dol; dotar el municipi d’un espai de suport en forma d’espai físic municipal; donar suport a les associacions que puguin sorgir al municipi, i expressar el compromís de l’Ajuntament en realitzar una cerimònia anual en record d’aquests infants, en el marc del Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, el 15 d’octubre, així com realitzar campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema".

Tots els grups van donar suport al text. En nom del govern, l'alcalde –Oliver Klein– va manifestar que, "som coneixedors de les iniciatives que hi ha hagut arreu del territori al voltant d'aquesta qüestió i també som coneixedors de grups de ciutadans cambrilencs que també ens han fet arribar la seva demanda, per tant, votarem a favor".

Comenta aquest article