Informació general

Alumnes de primària del CEIP Joan Ardèvol participen en l'activitat "Anem al port, volem ser pescadors!!"

Per Judit Pinazo



El grup de nens del CEIP Joan Ardèvol, divendres passat, en un moment de l'activitat
El passat divendres, 18 de maig al matí, un grup d'escolars de primer de primària del CEIP Joan Ardèvol van participar en l'activitat "Anem al port, volem ser pescadors!!" que forma part del programa Encambrila't de l'Ajuntament i que du a terme des de l'any 2004 l'empresa Hèlix Serveis Ambientals amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient.

L'objectiu de l'activitat de divendres, tal i com explicava una de les educadores de l'empresa Hèlix –Griselda Coca–, és que els nens coneguin de prop la feina dels pescadors. L'activitat està dividida en tres parts. La primera d'elles va ser una descoberta del barri mariner on els nens van poder conèixer quin aspecte tenen les cases típicament marineres i quines diferències hi ha amb les cases actuals. Després, els alumnes van fer el trajecte Cambrils-Salou amb una "golondrina" per conèixer quin aspecte té el municipi des del mar. Un cop finalitzada l'excursió amb vaixell, els nens van  fer un passeig pel port, on l'educadora els va explicar diferents tècniques de pesca com el trasmall, el palangre, l'encerclament o l'arrossegament, "el que es pretén és que coneguin aquest ofici però que també sàpiguen que s'ha de respectar el medi ambient".

Apropar el municipi

L'activitat que es va celebrar divendres forma part d'un programa que es va engegar l'any 2004, amb la voluntat de l'Ajuntament d'acostar el municipi a tots els sectors de la població. Tal i com explicava divendres Dolors Blanes –cap del departament d'educació de l'empresa Hèlix–, l'objectiu és oferir un programa de coneixement global sobre l'entorn del municipi, des de la visió mediambiental, a la visió històrica, la cultura i la societat del municipi.

El programa es divideix en quatre eixos i està basicament adreçat als centres educatius, tot i que està obert a tota la població. El programa està basat en quatre eixos temàtics: els recursos naturals del municipi –com l'activitat que es va realitzar divendres–; una altre eix sota el títol "entre rectangles i trapezis", on s'intenta mostrar la part urbanística del municipi i el perquè d'aquesta; l'eix "Oleastrum o la ciutat del príncep" que ofereix una visió més històrica, i per últim l'eix "creuers per les oliveres" que mostra el vessant més econòmic dels municipis, perquè els més petits entenguin quina és l'economia de Cambrils.

Segons Blanes, cada programa "s'adapta al projecte curricular de cada centre educatiu i a les diferents edats". El programa ofereix des de tallers en espais tancats, a activitats a l'exterior com gimcames o excursions. També s'utilitzen espais municipals per dur-hi a terme activitats, com pot ser el Parc del Pescador, la deixalleria o la depuradora. El que s'intenta és que els nens i els joves coneguin l'entorn en el que viuen.

Comenta aquest article