Informació general

Els museus de Cambrils celebren una jornada de portes obertes per commemorar el Dia Internacional dels Museus

Per Judit Pinazo



Marta Fontanals i Gerard Martí, divendres al vespre abans d'iniciar la xerrada
El passat divendres al vespre, aprofitant el Dia Internacional dels Museus, es va celebrar al Museu Molí de les Tres Eres de Cambrils la conferència "La vida vora el mar durant el Neolític. Una ullada al jaciment del Cavet", a càrrec de l'arqueòloga de l'àrea de Prehistòria de la URV i directora de les excavacions al jaciment del Cavet Marta Fontanals.

L'objectiu de la conferència, aprofitant la finalització de les intervencions arqueològiques al jaciment del Cavet era, segons Fontanals, presentar els resultats d'aquests tres darrers anys d'intervencions i mostrar d'aquesta manera als cambrilencs quins són els resultats de les excavacions que s'han dut a terme al jaciment del Cavet.

Per altra banda, la intenció de la conferència era donar a conèixer com eren aquestes comunitats que van viure fa milers d'anys i que normalment ens queden molt llunyanes. Segons Marta Fontanals, cal destacar dues coses "en primer lloc l'extensió del jaciment, ja que té milers de metres quadrats, i en segon lloc, l'antiguitat, ja que tenim no només un dels jaciments més antics de Catalunya, sinó també un dels més antics d'Espanya, pel que fa a les primeres comunitats d'agricultors i ramaders". Aquestes comunitats, segons explicava l'arqueòloga, són les que van seguir als caçadors i reproductors.

Les excavacions que s'ha realitzat en aquesta última intervenció al jaciment del Cavet són camps de sitges, és a dir, el lloc on aquestes comunitats emmagatzemaven els seus productes vegetals, bàsicament cereals. Segons Fontanals, se sap que aquest camp de sitges ha d'estar relacionat amb un poblat que de moment no se sap on està ni si es podrà trobar. tot depèn de les futures intervencions.

Les intervencions al jaciment del Cavet són campanyes anuals periòdiques de 15 dies. Segons Fontanals, a causa dels diferents compromisos laborals que tenen, s'ha establert realitzar-hi excavacions durant 15 dies a l'any.

Jornada de portes obertes

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, un gran nombre de museus arreu del món han fet jornada de portes obertes durant aquest cap de setmana, els de Cambrils també. Tant dissabte com diumenge el Museu Molí de les Tres Eres, el Museu Agrícola, la torre de l'Ermita i la vil·la romana de la Llosa han obert al públic de forma gratuïta, s'han organitzat visites guiades i s'han realitzat algunes activitats per commemorar aquesta data. És el cas del Museu Molí de les Tres Eres, que tant dissabte matí i tarda, com diumenge al matí va organitzar una visita guiada i una demostració d'elaboració de la farina a la sala de moles del museu.

Comenta aquest article