Fede Adan, president de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona: «No hem de viure amb por al càncer»
L’Associació Contra el Càncer a Tarragona fa una crida en el dia mundial de la lluita contra la malaltia a incidir en els cribratges, en les prevencions i en els estils de vida saludables per reduir la mortalitat d’una de les malalties més tabús del segl|
El Fede Adan fa dos anys que presideix l’associació i em presenta un local lluminós, recent estrenat, que amaga la generositat d’aquells que es desviuen pels altres. L’Associació Contra el Càncer a Tarragona (ACCT) fa una seixantena d’anys que és activa, i és d’aquells llocs on saps que entres per sentir-te acompanyat i recolzat. Avui 4 de febrer, Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer, és més important que mai donar veu a les persones que fan que, contra tot pronòstic, l’esperança avanci en la direcció correcta: la de veure que només ajudant els altres podrem tirar endavant.
“Fa dos anys que vivim una malaltia excepcional”, comença el Fede. La covid 19 ha suposat un terratrèmol en la vida dels sanitaris, dels pacients i de les associacions que els acompanyen. “Els dos punts més importants que s’han vist perjudicats han sigut l’assistència presencial i les activitats que fomentem com associació –sortides, reunions, activitats esportives—. Les dues són molt importants perquè s’encarreguen de donar un sentiment d’acompanyament als pacients, i en moments de tanta incertesa és important ser al seu costat”, explica el president. Les persones que pateixen una malaltia oncològica tenen de per si el sistema immunològic molt debilitat; aquesta és un dels motius pels quals s’han vist més desemparades i soles. Enmig d’una pandèmia mundial, per persones amb aquest historial clínic agafar el coronavirus pot significar fins i tot la mort.
Fede Aran: "“El principal és saber que per evitar defuncions és necessari el cribratge"
Tot i que la pandèmia hagi afectat així al sector oncològic, les dades segueixen estabilitzades i segueix essent important remarcar-les, perquè les morts i els diagnòstics, encara que ja no estigui a primera línia mediàtica, no s’han aturat: a Tarragona, durant l’any 2021, han emmalaltit 4.868 persones de càncer. Els més habituals són el colono-rectal, el de pròstata i el de mama. I el més letal el càncer de pulmó. El president de l’associació es reforça en la idea: “el principal és saber que per evitar defuncions és necessari el cribratge. Des de l’ACCT ens hem posat molt forts en difondre la importància, per exemple, del cribratge en el càncer de colon. Agafar-lo a temps vol dir salvar-te la vida”.
“La demanda psicològica i l’atenció emocional arran de la pandèmia també s’ha incrementat moltíssim en els nostres pacients: primer per la por de contagi i per la sensació de soledat, agreujada sobretot a la gent que viu sola”, comenta en Fede, afegint que “hem fet atencions telemàtiques que ens han permès no perdre el contacte i no deixar de la mà els pacients que més ens necessitaven”. Personatges com Pau Donés o Julia Otero fan una feina fantàstica: funcionen com altaveu del que és la malaltia, contribueixen a eliminar el tabú. “S’ha de ser molt valent perquè és una malaltia molt quotidiana i que molta gent pateix. Encara que hi hagi un índex de mortalitat baixa, s’ha d’incidir en la prevenció i en els cribratges. Hem de perdre la por d’anar al metge, i aquests tipus de personatges públics animen a la gent a no tenir por i a normalitzar el tractament”, sentencia Adan.
“No hem de viure amb por al càncer. El que demanem nosaltres és que ens cuidem, que siguem preventius, que tinguem consciència dels hàbits saludables que podem seguir per poder prevenir-lo, perquè està comprovat que l’esperança de sobreviure augmenta exponencialment amb una estil de vida equilibrat i actiu”, acaba el director de l’Associació.