Patrimoni cultural
Un centenar d'escolars descobreix el Parc Samà dins d'un projecte pedagògic amb el Museu d'Història
El programa AproPA’t posa en valor el patrimoni cultural com a espai d’aprenentatge innovador
Un centener d’alumnes de cicle inicial de l’escola Marinada ha descobert, aquests dies el Parc Samà, en el marc del projecte pedagògic "AproPA’T. Museu i Escola aprenem junts", en el que col·laboren el Museu d’Història de Cambrils i l’equip docent del centre educatiu. El programa "AproPA’T" té com a objectiu fer servir els espais de patrimoni cultural com a context d’aprenentatge, amb tallers específics i visites dinamitzades.
Després d’una primera fase a l’aula, els nens i nenes van iniciar aquesta setmana el treball de camp. Dividits en tres grups, alumnes i professors es van desplaçar aquest passat dimecres al jardí històric i van treballar de la mà del Museu d’Història sobre tres projectes inspirats en el Parc. En aquest cas, insectes, animals fantàstics i torres van servir de fil conductor per a activitats educatives concretes relacionades amb aspectes mediambientals, històrics i artístics.
Posar en valor el patrimoni cultural local
Tot aquest conjunt d’activitats pedagògiques s’emmarquen en el programa “aproPA’T”, que té com a finalitat impulsar projectes col·laboratius entre els centres educatius i els museus per tal de posar en valor el patrimoni cultural local com a espais d’aprenentatge innovadors, que estimulin el treball competencial i dotin de sentit i autenticitat els projectes en què es treballa a les aules.
Aquesta proposta s’ha dut a terme gràcies al conveni marc que l’any passat van signar l’empresa que gestiona el Parc Samà, Developing Natural Activities (DNA) i l’Ajuntament de Cambrils. El programa aproPA’t és una iniciativa de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre en col·laboració amb els Centres de Recursos Pedagògics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és reforçar la relació entre els museus i els centres educatius per crear projectes col·laboratius amb la finalitat de contribuir a la transformació educativa.
Actualment integren la Xarxa tretze museus de la demarcació: el museu d’Alcover, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu d’Història de Cambrils, el museu Deu, el Museu Pau Casals, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museus de la Vida Rural, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, l’Institut Municipal Reus Cultura, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de Tortosa i el Museu de Valls.