Informació general

Es donen a conèixer els resultats de l'estudi sobre la diagnosi de gènere per a l'elaboració del Pla Municipal de Dona

Per Berta Ruiz



Amaya Alba, Rosa M. López i Marta Mas, ahir en roda de premsa
L'Àrea de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat va presentar ahir en roda de premsa els resultats obtinguts de l'estudi sobre la diagnosi de gènere engegat fa uns sis mesos, per conèixer la realitat de les dones i les desigualtats en els diferents àmbits socials i la posterior elaboració del Pla Municipal de la Dona a Cambrils.

A l'acte hi van ser presents la regidora de Benestar Social –Rosa M. López– i les membres d'Espais per a la Igualtat Amaya Alba i Marta Mas.
La tècnica encarregada d'aquest estudi –Amaya Alba– va explicar alguns dels punts més destacats i aquells aspectes que cal millorar de cara a posar en marxa les línies estratègiques del Pla Municipal de la Dona. La diagnosi ha comptat amb diferents punts d'estudi com l'urbanisme, la mobilitat, l'habitatge, el medi ambient, l'àmbit de l'organització municipal, dades sociodemogràfiques, educació, activitats econòmiques i treball productiu i reproductiu, sanitat i altres usos del temps –oci, cultura, participació comunitària–.

Aspectes que s'han de millorar

Amaya Alba va destacar breument aquells aspectes positius que s'han detectat amb aquest estudi i aquells aspectes a millorar, entre els qual hi podem destacar els següents: en matèria d'urbanisme i organització de la ciutat no es té en compte la participació de les dones. En la organització municipal s'hi ha detectat una segregació en els llocs de treball, amb algunes activitats molt feminitzades i d'altres àmbits més tècnics i prestigiosos ocupats per homes. D'altra banda, en educació es conclou que cal incloure la perspectiva de gènere en l'elaboració del Projecte Educatiu de Ciutat, mentre que a nivell d'educació social cal avançar més en accions de sensibilització en matèria de violència de gènere. Un altre aspecte a destacar són els problemes quant a conciliació de la vida personal i professional de la majoria de dones en tots els àmbits de la societat i la manca de responsabilitat en el treball domèstic de molts homes. En l'àmbit esportiu també es detecta una clara segregació en la seva pràctica, sobretot en l'adolescència i en l'esport federat.

La regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Rosa M. López– es va mostrar molt satisfeta de poder presentar els resultats d'aquest estudi, "prioritari i bàsic per poder desenvolupar un Pla Municipal de Dona que tingui uns objectius concrets i realitzables, i que siguin eficaços i eficients". Rosa M. López també va destacar la important feina feta durant els darrers quatre anys, ja que ha estat la legislatura que ha comptat per primera vegada amb una regidoria de Polítiques d'Igualtat. En aquest sentit, la regidora de Benestar Social va explicar que "és molt important posar una base per començar a trencar amb tots els problemes que deriven de la desigualtat. Ara tenim aquest instrument, que s'ha elaborat d'una manera molt aprofundida, amb de tallers i la participació de dones, associacions i treballadors de l'Ajuntament. Un document per portar endavant estigui qui estigui en el govern".

Tal i com es va explicar ahir en roda de premsa, les conclusions d'aquest estudi han de marcar les línies estratègiques entorn tots aquells aspectes que cal millorar, amb la implicació de totes les àrees del consistori cambrilenc.

Comenta aquest article