Jornades de la Galera
Els tallers «Gàrum, un vell condiment per a la galera» mostren aquest procés de fermentació del món grecoromà
Aquest passat dissabte, tant al matí com a la tarda, es van fer dues sessions dels tallers familiars titulats "Gàrum, un vell condiment per a la galera", inclosos dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera, i organitzats per la regidoria de Promoció Econòmica, el Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils. L'activitat, que va tenir lloc a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors, va ser impartida per Juana María Huélamo i Josep Maria Solias de l'empresa KuanUm. Al matí es va fer una sessió en català i a la tarda una altra en castellà.
Tal com va explicar Juana María Huélamo a revistacambrils.cat: "ara que està tant de moda la fermentació, apostem per la fermentació i recuperem una de les més conegudes i estrella del món grecoromà com és el gàrum romà que ja té el seu precedent en el món grec. Es tracta d'una salsa que fa servir el peix, sobretot el peix blau, i en un mitjà salat es produeix la fermentació. Els bacteris i els enzims que es deriven de tot el procés dins de l'ambient que produeix la sal fa que s'alliberi un líquid que es deixa macerar durant mesos –s'ha de remoure al començament– i després es pot envellir; aquest ens dona diverses fraccions: les més interessants són la fracció líquida que és la salsa i després la fracció més sòlida que serien tots els residus de peix que són consistents i que després es poden fer servir com un aperitiu. Fins i tot també es pot fer una sal que podem assecar al sol, torrar i triturar per fer un condiment".
"És una salsa molt gustosa i també aprofita tots els olis essencials i els aromes de les herbes aromàtiques"
En els tallers, els assistents van poder conèixer de forma didàctica tot el procés i l'origen del gàrum. Primer, van poder seguir una projecció audiovisual i després va seguir la part pràctica. Segons va comentar Huélamo, "tot el procés es fa en un ambient salat i condimentat. Aquesta salsa no té mala olor, és una salsa molt gustosa i també aprofita tots els olis essencials i els aromes de les herbes aromàtiques. El condiment es pot usar en plats vegetals com encara passa a la cuina asiàtica on s'usa per a les verdures, el peix, la carn... És un potenciador de sabor, és el glutamat natural que està al peix". De fet, en aquesta sessió, els participants van preparar el seu propi condiment utilitzant un morter romà i es van endur una bosseta amb aquesta barreja. També van personalitzar la seva bossa escrivint el seu nom en grec, fent ús d'un càlam i tinta líquida. Entre ambdues sessions s'hi van inscriure al voltant d'unes 25 persones.