Informació general

La presentació del llibre sobre els cartells dels darrers 50 anys de Fira enceta els actes de l'edició d'enguany

Per Josep Maria Ferrando



Marcel Blàzquez, Robert Benaiges i Oliver Klein en la presentació d'ahir, a la sala de plens
La sala de plens de l’Ajuntament es va omplir ahir al vespre a l’acte de presentació del llibre “Els cartells de la Fira de Cambrils 50 anys (1957/2007)", escrit, dissenyat i maquetat pel dissenyador gràfic cambrilenc Marcel Blàzquez.

Aquest llibre és el resultat de diversos mesos de feina de documentació i recerca per part de Marcel Blàzquez que, com ell mateix va dir, li va sorgir a rel d’una exposició de cartells que anys enrere havia vist. A partir d’aquí van ser necessàries moltes hores per documentar i catalogar cada cartell i cada autor fins arribar a la publicació del llibre. Com a dissenyador professional, Marcel Blàzquez va comentar la qualitat tècnica dels cartells com a símbol de la Fira i la seva evolució com a reclam informatiu. També va fer un repàs de la vesant més popular de la Fira, aquella vesant que ens ha deixat unes expressions i unes frases que hem incorporat al vocabulari cambrilenc. Blázquez també va destacar la tasca de la gent que ha impulsat la Fira en diferents moments puntuals d'aquests darrers 50 anys, "gent no vinculada a l'administració i que hi va posar molt de la seva part", va dir.

El llibre ha estat editat per l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Cambrils en el marc de la commemoració del 50è aniversari de la recuperació de la Fira de Cambrils. El regidor de l’Àrea, Oliver Klein va agrair la feia feta per Marcel Blàzquez, animant als cambrilencs a participar en aquest aniversari. D'altra banda, cal dir que en el recinte firal d'enguany hi haurà una exposició amb els cartells d'aquests darrers 50 anys de Fira.

També l’alcalde Robert Benaiges va explicar que sense la col·laboració de molts cambrilencs al llarg d’aquest cinquanta anys no hauria estat possible donar continuïtat a una activitat que a més de ser un esdeveniment econòmic força important, s’ha convertit també en la festa cambrilenca més important de l’any.

El llibre

Les gairebé cent cinquanta pàgines del llibre inclouen molt més que el recull de cartells publicats els cinquanta darrers anys de la Fira. A les seves trenta-quatre primeres pàgines Marcel Blàzquez fa un recorregut històric força interessant sobre els primers indicis de la Fira, l’any 1322, fins arribar a la revitalització feta per la societat civil cambrilenca a partir de l’any 1957 fins els nostres dies.

El llibre també parla de les diferents ubicacions, dels envelats, de la Festa de la Vellesa, dels espectacles i de la concentració d’activitats socials i lúdiques que sempre es fan a l’entorn de la Fira. La resta del llibre l’omplen les reproduccions dels cinquanta cartells, amb el nom del seu autor i un breu comentari tècnic. Marcel Blàzquez agraeix la col·laboració de l’Arxiu Municipal, de l’hemeroteca i fototeca de la Revista Cambrils, de Ramon Ortiga, i sobre tot el suport rebut de l’Arxiu de Publicitat Borrell, d’on provenen la major part del cartells.

Obsequi pels qui compleixin 50 anys enguany

A l’acte d’ahir, l’Ajuntament de Cambrils va aprofitar l’ocasió per felicitar als cambrilencs i cambrilenques que enguany compleixen 50 anys, efemèride que coincideix amb l’any de recuperació de la Fira. L’alcalde Robert Benaiges va dir que aquests ciutadans s’havien fet grans a l’entorn d’aquesta festa del que ell mateix també en tenia molts records. Una cinquantena de cambrilencs d’aquesta edat van rebre com a obsequi el llibre de Marcel Blàzquez de mans del propi autor, que al finalitzat l’acte va tenir cua a l’hora de firmar exemplars.

Comenta aquest article