Cultura

Cinema

El vaixell Aris Tima i el varador de Cambrils, escenaris de gravació de la pel·lícula «Awareness», d'Amazon Prime Video

Un equip de rodatge d'unes 100 persones i amb actors com Òscar Jaenada i Pedro Alonso ha estat gravant el divendres passat i ahir dilluns en el vaixell que fa dos anys que es troba amarrat al varador de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Varador de Cambrils amb el vaixell Aris Tima i l'equip de rodatge de la pel·lícula, ahir al matí
Varador de Cambrils amb el vaixell Aris Tima i l'equip de rodatge de la pel·lícula, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

L'Aris Tima, el vaixell que ara fa tot just dos anys arribava al varador del port de Cambrils remolcat des del port de Maó, ha servit de plató pel rodatge de diferents seqüències d'una pel·lícula que a hores d'ara s'està gravant a càrrec d'Amazon Prime Video. L'equip de la pel·lícula, d'unes 100 persones, van començar a rodar a Cambrils el passat divendres 18 de febrer per la tarda i la nit i ahir dilluns es va reprendre el rodatge. Avui dimarts l'equip es trasllada a altres localitzacions dins l'estat espanyol. A Cambrils van venir procedents dels Muntells, al delta de l'Ebre, on hi han estat gravant uns dies. La pel·lícula portarà per nom Awareness, està dirigida per Daniel Benmayor i en el seu repartiment compta amb actors i actrius com ara Òscar Jaenada, Pedro Alonso, Lela Loren, Carlos Scholz i María Pedraza.

L'equip de localitzacions d'exteriors per a aquesta pel·lícula va descobrir aquest antic vaixell de pesca reconvertit en habitacle i per les seves característiques, van considerar que era ni més ni menys que el que estaven buscant per a la pel·lícula. El vaixell s'ha mogut 180 graus en el seu amarrament al varador cambrilenc per exigències de l'equip de gravació i se li ha fet un tractament a la part exterior per tal que ofereixi un aspecte oxidat i més deteriorat. En la pel·lícula no es veurà el port de Cambrils ja que la imatge del vaixell s'introduirà digitalment en les imatges gravades al delta de l'Ebre. Durant aquest darrer cap de setmana, l'equip de rodatge de la pel·lícula ha fet estada en hotels de Cambrils i de Salou.

L'Aris Tima, una història també de pel·lícula

El fet que l'Aris Tima hagi servit ara d'escenari de pel·lícula no fa més que arrodonir la seva curiosa i rocambolesca història. Tal com ja va informar revistacambrils.cat l'any 2020, aquest vaixell va arribar al port de Cambrils remolcat des del port de Maó on hi havia patit un incendi. El vaixell, de 41 metres d'eslora i 9 de mànega, va ser construït l'any 1983 a Holanda com a vaixell pesquer i amb el nom de Willem Adriana. Anys més tard va ser comprat per una parella holandesa que volia donar la volta al món. El van readaptar i condicionar com a vaixell d'esbarjo i van iniciar la seva aventura. En el seu trajecte i mentre feien estada al port de Maó, on havien decidit passar-hi una temporada, el vaixell va patir un important incendi que va calcinar la part que s'havia condicionat com a habitatge i va malmetre força l'interior del vaixell, sense afectar la seva estructura d'acer. Després d'aquest incident, els problemes que van sorgir amb l'asseguradora van fer que el vaixell no tornés a salpar i quedés atracat al port de Maó davant la impossibilitat dels propietaris de fer-se càrrec de la reparació.

Nou anys després i després de quatre subhastes que havien quedat desertes, l'Autoritat Portuària de Balears va fer un nou concurs sense preu de sortida. La primera subhasta havia tingut un preu inicial de 580.000 euros i de subhasta en subhasta s'havia anat baixant, de manera successiva, fins els 80.000 euros. L'octubre de l'any 2019, hi va haver el darrer intent aquest cop sense preu de sortida. L'empresa dels navarresos Miguel García i Luis Rodríguez, els actuals propietaris, va adquirir el vaixell fent una oferta de 153 euros que va resultar guanyadora respecte l'altra oferta presentada, que era d'1,42 euros. Aquests nous propietaris van fer remolcar el vaixell fins al port de Cambrils per fer-hi unes primeres reparacions donat que coneixen el nostre territori perquè hi fan estades vacacionals des de fa anys. En aquell moment i tal com van manifestar a revistacambrils.cat, la intenció era recuperar el vaixell per tal de destinar-lo a tasques de recuperació mediambiental. De manera concreta van esmentar que la Fundació Philippe Cousteau els donava suport per al desenvolupament d'un projecte de recollida de xarxes, sobretot per treure de la mar el plom que hi duen enganxat. A més van explicar que d'aquest plom recuperat es destinaria a fer petites figures en forma de tortuguetes gràcies a un acord que ja han fet amb l'artista i escenògrafa catalana, Marga de la Llana. El cert, però, és que el vaixell no s'ha mogut del mateix lloc des que va arribar al port de Cambrils ara fa dos anys i que s'ha convertit en un problema candent, segons expressava ahir el mateix president del Club Nàutic Cambrils.

Part de l'equip de rodatge davant el vaixell Aris Tima / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

L’Apunt

L'Ajuntament posarà en marxa el Cambrils Film Office
L'alcalde, Oliver Klein; el president del Club Nàutic, Ramon Vallverdú, i la delegada territorial d'Esports, Carmina Blay, acompanyats per la premsa van poder ser presents al varador on hi havia l'equip de rodatge i poder veure els moviments de tota la gentada que s'hi aplegava. La visita es va fer aprofitant que just ahir, a les mateixes instal·lacions del Club Nàutic, s'havia fet la presentació de la Copa d'Espanya de Iuca4, que s'ha de celebrar aquest proper cap de setmana en aigües cambrilenques. Les autoritats van poder parlar amb els productors de la pel·lícula i van poder conèixer alguns detalls del procés de gravació i de l'equip de rodatge. L'alcalde, per la seva part, va explicar als productors que des de l'Ajuntament s'està treballant en la creació del Cambrils Film Office. Segons va explicar Klein, això permetria facilitar a les productores audiovisuals els rodatges al terme municipal de Cambrils, amb l’objectiu que aprofitin al màxim els recursos de la vila. Des d'aquest servei es disposaria d'un catàleg de localitzacions locals i s'agilitzarien els processos per a fer-ne gravacions donat l'alt interès que desperta la nostra vila en el món audiovisual. Els productors de la pel·lícula van felicitar l'alcalde per aquesta iniciativa, que ja existeix en altres municipis, i van explicar que en aquests moments es viu un moment de molta intensitat de feina i que es preveu que segueixi així al menys durant els propers cinc anys, donada la gran implantació que tenen les diferents plataformes audiovisuals on line.

Comenta aquest article