Sequera
Les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya se situen en un 54% amb estat de «prealerta» a l'embassament Siurana-Riudecanyes
A destacar que, el Consorci d'Aigües de Tarragona es troba en un fase de "normalitat" així com la unitat Prades-Llaberia
Actualment, l'estat de les reserves d’aigua a les conques internes de Catalunya se situa en el 54%, segons recull el "Visor de la sequera" de l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquest indicador es basa en el Pla especial de sequera, instrument de la planificació hidrològica definida per l'ACA. Nou d'aquestes conques es troben en una situació de normalitat; vuit es troben en fase de prealerta i una es troba en fase d'alerta. A destacar que, el Consorci d'Aigües de Tarragona es troba en un fase de "normalitat" així com la unitat Prades-Llaberia. Per contra, l'embassament Siurana-Riudecanyes es troba en una situació de "prealerta", així com les unitats Anoia-Gaià.
Justament aquesta setmana, l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) revisava la situació de la sequera a les conques internes i determinava que es manté l’alerta en l’àmbit del Fluvià-Muga i que es declara l’estat de prealerta als embassaments del sistema Ter Llobregat i a la capçalera del Llobregat. La capçalera del Ter, els embassaments Darnius-Boadella i Riudecanyes, Empordà, l’estany de Banyoles, Mig Llobregat i Serralada Transversal ja estaven en situació de prealerta i que segueixen en aquest escenari arran de la falta de pluges.
Reduir el ritme de descens dels embassaments i increment de la producció de les dessalinitzadores
Des de principis del mes de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60% (actualment estan al 56%), es van començar a activar de manera automàtica mesures amb l’objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores, que actualment funcionen al 85% (abans del llindar de prealerta, el seu règim de producció era del 30%).
En l’escenari de prealerta no hi ha previstes restriccions en cap dels usos i les mesures van encaminades a l’ús de recursos no convencionals (dessalinització), la posada a punt per preparar la possible activació dels pous de sequera i l’aigua regenerada, a més de comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i de la preparació dels primers bans municipals.
Empitjora la sequera pluviomètrica
Els indicadors de sequera pluviomètrica, que fan referència únicament a la pluja caiguda en els darrers 12 mesos respecte els valors normals, segueixen empitjorant, i 4 de les 18 unitats de explotació se situen en estat de sequera pluviomètrica severa i 10 incrementen el seu nivell de sequera pluviomètrica a extrema arran de la falta de pluges dels darrers mesos.
Encara es mantenen en normalitat per pluviometria 4 unitats (aqüífer plioquaternari de Tarragona, capçalera del Llobregat, Consorci d’Aigües de Tarragona i Prades Llaberia), tot i que amb valors dels indicadors que han empitjorat respecte als mesos anteriors. Aquest escenari de sequera pluviomètrica no comporta restriccions en els usos.