Informació general

Xarxa viària

La sinistralitat a la xarxa viària del Camp de Tarragona es redueix un 40% respecte el 2019

Les vies secundàries acumulen la meitat dels accidents amb víctimes mortals del 2021

Per ACN

Vehicle va quedar bolcat en un accident produït el passat setembre al camí de Mont-roig
Vehicle va quedar bolcat en un accident produït el passat setembre al camí de Mont-roig | Cedida

La sinistralitat a la xarxa viària del Camp de Tarragona durant el 2021 s'ha reduït en un 40% respecte dades d'abans de la pandèmia, el 2019. Es van comptabilitzar dotze víctimes mortals en vies interurbanes, vuit menys que fa dos anys. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), la meitat dels accidents mortals es van produir en vies secundàries, un fet que demostra que l'accidentalitat s'ha dispersat. En aquest sentit, cap via del Camp de Tarragona va registrar més d'un mort. Pel que fa a la tipologia dels sinistres, els accidents amb un vehicle implicat van ser majoritaris. El director del SCT, Ramon Lamiel, ha apuntat que l'alliberament dels peatges i el context sanitari han tingut un impacte directe en la reducció de la sinistralitat.

Al llarg de 2021, el Camp de Tarragona va viure un canvi de paradigma pel que fa a la ubicació dels accidents mortals. Mentre que les principals vies del territori que acumulen més trànsit –com és el cas de l'A-7, la N-340, la N-420 i la C-14- van registrar menys mortalitat viària, les vies secundàries van notar un increment de la sinistralitat. És el cas de la T-310, la T-702, la T-704, la T-318, la TP-7225 i la TV-2441; cadascuna va registrar una víctima mortal. En canvi, durant el 2019 en aquestes carreteres no hi va haver cap accident mortal. Tampoc se n'ha registrat cap als trams tarragonins de les autopistes, recentment alliberades.

Segons el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, tots els indicadors de sinistralitat a les comarques tarragonines s'han rebaixat en l'últim any . En comparació amb dades prèvies a la pandèmia, els accidents amb morts o ferits greus s'ha reduït en un 36%, mentre que els ferits lleus ho han fet en prop del 20%.

La majoria de víctimes mortals pertanyien a col·lectius vulnerables

En relació amb les víctimes mortals registrades al Camp de Tarragona en els últims dotze mesos, el 75% formaven part del col·lectiu vulnerable. Concretament es tractava de quatre motoristes, dos ciclistes i tres vianants. D'altra banda, a la xifra d'una dotzena de morts en vies interurbanes s'hi suma una altra víctima registrada en vies urbanes. Segons Lamiel, els atropellaments en zones interurbanes "no haurien de ser habituals" i per aquest motiu, preparen una campanya específica per sensibilitzar la població davant d'aquesta situació. A les comarques tarragonines, l'any passat se'n van registrar tres, el que representa el 21% d'aquest tipus d'accidents a tot Catalunya.

Les dades recollides pel SCT han determinat que la mortalitat al Camp de Tarragona ha augmentat l'any 2021 en la franja dels 15 als 24 anys, malgrat que el gruix de víctimes mortals es manté en la de 45 a 54 anys. Per contra, s'ha rebaixat en persones majors de 65 anys. En referència al perfil de les víctimes, el biaix de gènere existent al conjunt de Catalunya es repeteix al territori i continuen sent més els homes involucrats en accidents de trànsit.

Els accidents amb fauna salvatge, un problema a l'alça

La fauna cinegètica també ha tingut incidència en els accidents a la xarxa viària tarragonina, amb un augment del 20% de sinistres respecte fa dos anys, que es tradueix en 410 accidents amb animals salvatges implicats. Tot i que aquest tipus de sinistres provoquen danys materials o ferits de poca gravetat, comporten un risc més elevat per a la resta de vehicles.

Comenta aquest article