Informació general

Arbrat

Josep M. Vallès, regidor de Medi Ambient: «No ens fa feliços talar arbres i no tenim cap capteniment en fer-ho»

El regidor va respondre al permís, excepcional, que es va donar al carrer d'Auguste Renoir; un sector no recepcionat per l'Ajuntament i del qual en són propietaris els veïns

Per Berta Ruiz

Imatge d'alguns dels arbres talats al carrer d'Auguste Renoir, a meitats d'aquest passat febrer
Imatge d'alguns dels arbres talats al carrer d'Auguste Renoir, a meitats d'aquest passat febrer | Berta Ruiz

La tala d'arbres a diferents punts del municipi va sortir a la palestra en la darrera sessió plenària del passat divendres 25 de febrer. Sobre aquest tema s'hi van referir els dos grups de l'oposició, tant JxC com ERC. Totes dues formacions van fer referència a la notícia publicada per revistacambrils.cat el passat 16 de febrer en la què s'informava de la tala d'arbres encarregada per alguns veïns del carrer d'Auguste Renoir, així com la denúncia d'un veí que es mostrava contrari a la tala d'exemplars a diversos punts del municipi.

Lluís Abella (JxC): "Ens poden explicar quins han estat els motius per donar aquest permís en concret?"

En primer lloc, el portaveu de JxC, Lluís Abella, es va referir a la tala de més d'una dotzena de mèlies del carrer d'Auguste Renoir que, "en principi estaven en perfectes condicions i les despeses de la qual s'han fet càrrec els veïns al ser una zona no recepcionada per l'Ajuntament". Segons va indicar Abella: "els veïns fa temps que es queixaven de l'estat de les voreres provocat pel creixement de les arrels; la manca de manteniment de l'arbrat i la jardineria... El que ens ha sobtat és que aquesta tala l'han fet després de rebre el vistiplau de l'Ajuntament. Som coneixedors dels motius pels quals es poden treure els arbres com són malaltia de l'arbre, perillositat o un possible trasplantament, però ens poden explicar quins han estat els motius per donar aquest permís en concret? Si les arrels d'un arbre aixequen les voreres, el criteri que proposen és talar-lo? S'arranjaran les voreres?".

Alejandro Garcia (ERC): "Disposen de l'informe tècnic que justifiqui la tala d'aquests arbres a diferents carrers de Cambrils?"

Per la seva part, des del grup municipal d'ERC també van preguntar per aquest tema. El seu portaveu, Alejandro Garcia, va denunciar la tala d'arbres feta a diferents barris de Cambrils com el carrer d'Auguste Renoir, així com d'altres en diferents zones. "Es tracta de diferents espècies que formaven part del verd urbà, que aportaven oxigen i que omplien molts carrers. Si bé quan un particular vol talar algun arbre necessita d'un permís per part de l'Ajuntament és obvi que l'arbrat viari requerirà d'un informe tècnic que justifiqui si l'arbre està malalt, si es pot fer algun tractament fitosanitari o bé, com a últim recurs talar-lo. Alguns dels arbres que ara s'han talat, la pròpia brigada havia passat a podar-los unes setmanes abans; per tant no sé si devien estar tant malalts. Disposen de l'informe tècnic que justifiqui la tala d'aquests arbres a diferents carrers de Cambrils? Els pensen reposar? On, com i quan?" va preguntar Garcia.

Josep M. Vallès, regidor de Medi Ambient: "Qualsevol arbre que es tala ve acompanyat del corresponent informe tècnic que explica el motiu de la tala, per tant, no és indiscriminat ni capritxós"

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Medi Ambient, Josep M. Vallès, en primer lloc va voler deixar clar que, "no ens fa feliços talar arbres i no tenim cap capteniment en fer-ho. En segon lloc, qualsevol arbre que es tala ve acompanyat del corresponent informe tècnic que explica el motiu de la tala, per tant, no és indiscriminat ni capritxós. A partir d'aquí es poden produir diverses situacions per les quals un arbre ha de ser talat. En una primera situació, en l'època de poda –que és ara a l'hivern– es pot determinar que hi ha alguns arbres que estan corcats, que estan malalts. És el que ha passat en alguns carrers de la Parellada, on els arbres estaven en voreres estretes; això els obliga a fer gestos rars i això perjudica al creixement de l'arbre. Es pot donar una segona situació que és el codi d'accessibilitat. Tenim molts quilòmetres de vorera de 80 centímetres d'amplada; en el seu dia es van plantar arbres que aleshores eren petits però quan aquests exemplars es fan grans malmeten les voreres, les fan inaccessibles i es poden generar accidents de gent que ensopega, gent que cau... La responsabilitat per aquestes qüestions recau en l'Ajuntament. Per tant, això també ens porta a haver de talar arbres en algunes voreres estretes que no permeten l'accessibilitat. En molts d'aquests casos estem treballant en l'ampliació dels escocells de les voreres com s'està fent al carrer de Montbrió –al Regueral–, per exemple".

Josep M. Vallès: "La manca de recepció d'algunes urbanitzacions comporta que, a la llarga, aquestes situacions s'hagin de resoldre d'una manera potser 'poc elegant' com és aquesta i no li diré que no"

Finalment, Vallès va explicar que, "en una tercera situació, que és excepcional, i és el que ha succeït al carrer d'Auguste Renoir és que, en aquest cas, l'Ajuntament ha donat permís. L'Ajuntament no ha encarregat la tala ni ho ha agafat com una iniciativa pròpia sinó com a últim recurs. La manca de recepció d'algunes urbanitzacions comporta que, a la llarga, aquestes situacions s'hagin de resoldre d'una manera potser 'poc elegant' com és aquesta i no li diré que no, però; en primer lloc, és voluntat dels veïns. En segon lloc, els veïns són propietaris i responsables de les voreres i de les instal·lacions, per tant, han de procurar el manteniment i conservació d'aquests elements perquè sinó, el dia que l'Ajuntament hagi de fer la recepció, els exigirà que allò estigui en condicions. No ens que ens agradi, però dins de les possibles opcions, hem optat per aquesta".

"Com a govern volem establir un calendari de recepció de les urbanitzacions"

En aquest punt, Vallès va explicar que, "com a govern volem establir un calendari de recepció de les urbanitzacions. Això, prèviament, s'ha d'acomodar al pressupost municipal perquè una recepció implica un major sobrecost. Hi ha urbanitzacions més antigues, de fa molts anys, que no estan recepcionades i aquestes requeririen d'una renovació pràcticament total. A l'altre extrem, n'hi ha de més modernes que simplement haurien de tenir una figura –una junta de compensació o una entitat urbanística– amb qui poder dialogar i que els veïns es posessin d'acord per tal de fer la recepció. Aquestes urbanitzacions més modernes, evidentment, tenen poques deficiències i; també n'hi ha d'altres que estan a mig camí entre unes i altres i també ho estem abordant. És una tasca important perquè tenim una gran part d'urbanitzacions en aquesta situació".

L’Apunt

"En el balanç d'aquest govern haurem plantat molts més arbres dels que haurem tallat"
Per tancar la seva intervenció, Vallès es va referir, novament, a l'arbrat viari i va afirmar que, "en el balanç d'aquest govern haurem plantat molts més arbres dels que haurem tallat i d'això també en donarem compte públicament. La nostra sensibilitat és aquesta i la nostra aportació al medi ambient i la qualitat de vida de Cambrils és consistent".

Comenta aquest article