Informació general

Concentració

«Per la pau i contra la guerra», crit unànime de les 200 persones que es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de l'Ajuntament

L'Ajuntament cedeix un espai al Centre les Basses per tal que la comunitat ucaïnesa s'hi pugui reunir i dipositar-hi material i l'alcalde va anunciar una aportació econòmica que es vehicularà a través del Fons Català de Cooperació

Per Lluís Rovira i Barenys

La concentració es va fer ahir a la tarda a la plaça de l'Ajuntament
La concentració es va fer ahir a la tarda a la plaça de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

Unes 200 persones es van aplegar ahir a la tarda a la plaça de l'Ajuntament per a mostrar el rebuig a la invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus. La majoria dels ciutadans concentrats eren de nacionalitat ucraïnesa i molts duien la bandera del país. La convocatòria es va fer des de l'Ajuntament i l'alcalde va llegir la declaració que havia fet el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya sobre el conflicte d'Ucraïna. Abans de la lectura del manifest l'alcalde, Oliver Klein, va anunciar un parell de mesures de suport a la comunitat ucraïnesa. La primera d'elles és la cessió d'un espai al Centre Cívic les Basses per tal que s'hi puguin reunir i, també, hi puguin emmagatzemar els materials que puguin ser enviats al seu país. La segona mesura anunciada és l'aportació de caire econòmic que l'Ajuntament cambrilenc canalitzarà per a l'ajuda a Ucraïna, a través del Fons Català de Cooperació.

Tot seguit es va fer la lectura del manifest amb la introducció de l'alcalde que va dir que Cambrils vol ser "una ciutat pionera per la pau i contra la guerra. Això només és el començament, hi haurà una comunicació directa amb la comunitat ucraïnesa, que s’està organitzant, per fer tot allò que calgui a posteriori". En el manifest es va fer la proclama que "la societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com es va mostrar de manera massiva a les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant el conflicte als Balcans, ara fa 30 anys, de les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra, ara fa vint anys davant de la guerra d'Iraq, o de les mobilitzacions d'ara fa cinc anys a favor de l'acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la guerra de Síria.". Tot seguit, el manifest deia que per donar resposta a aquest anhel, "des del municipalisme solidari creiem que cal contribuir a desescalar el conflicte i apostar per la desmilitarització de la zona i per l'establiment d'un diàleg enfocat a la construcció de la pau". Finalment, el manifesta apel·lava a la comunitat internacional i en especial a la Unió Europea, "a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió". L'acte es va tancar amb un minut de silenci i amb crits i el cant de l'himne d'Ucraïna, per part dels ciutadans d'aquesta nacionalitat.

Conflicte idiomàtic

La lectura del manifest es va fer en quatre idiomes; català, castellà, rus i ucraïnès, de manera intercalada. L'alcalde, Oliver Klein, és qui es va encarregar de fer-ho en català i en castellà i després d'ell, una dona ho traduïa al rus i, finalment, una altra ho feia a l'ucraïnès. Quan es va acabar la lectura del manifest, una dona del públic es va acostar a les escales de la Casa de la Vila per retreure la seqüència idiomàtica amb la que s'havia desenvolupat l'acte. La dona, que va dir que porta 20 anys vivint a Cambrils i que el seu marit se n'ha anat cap a Ucraïna a lluitar, va dir que no entenia perquè s'havia fet la traducció primer al rus abans que a l'ucraïnès. La cosa es va quedar així, després que els responsables de l'acte es justifiquessin amb les presses amb què s'havia organitzat tot plegat. Un cop acabat l'acte, uns quants ciutadans ucraïnesos van penjar banderes del seu país a les escales de l'Ajuntament.

Comenta aquest article