Ajuda humanitària
El Col·legi de Farmacèutics anima la ciutadania a col·laborar en l'enviament de medicaments i material sanitari a Ucraïna
Diferents ONG han activat diferents canals per donar resposta a les necessitats de la població víctima del conflicte armat a Ucraïna
Davant la situació de conflicte armat que s'està produint a Ucraïna, han sorgit moltes iniciatives ciutadanes amb l'objectiu de recollir, entre altres productes, medicaments i material sanitari. Per això, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) anima a la població a continuar col·laborant, sempre tenint en compte la importància de canalitzar totes les donacions i la solidaritat a través de circuits oficials i autoritzats per assegurar que les ajudes siguin eficients i arribin on es necessita.
En aquest sentit, diferents ONG han activat diferents canals per donar resposta a les necessitats de la població víctima del conflicte armat a Ucraïna. Concretament, en el cas de Farmamundi, ha posat a la disposició de tota la ciutadania un número de compte, BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607, i ja ha realitzat diferents enviaments de medicaments i material sanitari (medicaments essencials bàsics, entre analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums, a més de mascaretes quirúrgiques, higièniques, FFP2, FFP3, bussos anticovid i guants quirúrgics), després de la sol·licitud de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID).
La importància d’una correcta donació de medicaments
Des de Farmamundi es recomana que els ciutadans no organitzin recollides de medicaments. En primer lloc, perquè els medicaments han de respondre a les necessitats de salut de la població receptora; provenir d'una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat i figurar en la llista nacional de medicaments essencials. D'altra banda, no s'han de donar medicaments que hagin sortit del circuit farmacèutic (per exemple, fàrmacs sobrants que tenim a casa o que hagin estat fora de la farmàcia o laboratori).
També cal recordar que els fàrmacs han de tenir una caducitat superior als 15 mesos i estar etiquetats en un idioma comprensible pels professionals de salut del país receptor. Finalment, els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i disposar de l'autorització d'exportació emesa per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).