Serveis
Cambrils té una quinzena d'urbanitzacions no recepcionades per l'Ajuntament
Perquè l'Ajuntament pugui recepcionar-les, aquestes han de posar al dia qualsevol deficiència o mancança; ho poden impulsar els propis veïns o que l'Ajuntament s'encarregui amb contribucions especials
Cambrils té actualment una quinzena d'urbanitzacions no recepcionades per l'Ajuntament. Això suposa que el consistori només assumeix els serveis mínims de neteja i de recollida d'escombraries en aquestes zones; mentre que no es fa càrrec ni dels serveis de jardineria o manteniment general. Dins d'aquesta llista d'urbanitzacions, situades tant a la zona de Llevant com de Ponent, n'hi algunes de molt antigues que es van construir fa dècades i també n'hi d'altres de més moderna urbanització.
Les urbanitzacions no recepcionades a Llevant són: "El Maset", Els Tallats, Mas Clariana, Urcavisa, Platja de Vilafortuny i Reus Mediterrani. A la zona centre del municipi queden sense recepcionar: La Bòbila, UA3 Horta de Santa Maria i UA1 (també a la zona de l'Horta de Santa Maria), mentre que les de la zona de Ponent són: el sector 9-La Vall d'Aran; El Dorado Playa, Mar Cambrils, el sector 7-l'Ardiaca, la Dorada II i Cambrils Mediterrània. El sector PMU-3 Càmping Joan també apareix al mapa, però en aquest cas, l'espai és ocupat per aquest establiment turístic.
"El pla que tenim nosaltres és anar recepcionant les urbanitzacions més modernes on està més clar tot allò que falta; mentre que per a les urbanitzacions més antigues caldrà fer una llista de deficiències"
Sobre la situació d'aquestes urbanitzacions n'ha donat més detalls el regidor de Serveis Generals i Medi Ambient de l'Ajuntament, Josep M. Vallès. Segons ha explicat el regidor a revistacambrils.cat, "aquests sectors sense recepcionar ho estan per diferents motius. Algunes d'aquestes urbanitzacions són 'ancestrals' com pot ser Platja de Vilafortuny –que es va construir fa molts anys–, d'altres molt més modernes com ho pot ser La Bòbila o d'altres que estan entremig –com per exemple l'Ardiaca o l'Horta de Santa Maria– que també estan bastant bé perquè no tenen molts anys. El pla que tenim nosaltres és anar recepcionant les urbanitzacions més modernes on està més clar tot allò que falta; mentre que per a les urbanitzacions més antigues caldrà fer una llista de deficiències que calen arreglar en cas que els veïns vulguin que l'Ajuntament les recepcioni".
"Hi ha d'haver un informe tècnic de l'Ajuntament que concreti quines són les mancances que té cadascuna de les urbanitzacions"
Preguntat per la posada a punt d'aquestes urbanitzacions o l'arranjament d'aquestes deficiències, el regidor de Serveis ha apuntat que, "l'Ajuntament demana que es compleixi el projecte d'urbanització que es va fer en el seu dia. En alguns casos, per exemple, hi poden faltar arbres en algunes zones; en d'altres pot faltar alguna petita obra d'urbanització; també pot faltar que s'equipi alguna zona verda... Davant de tot això, hi ha d'haver un informe tècnic de l'Ajuntament que concreti quines són les mancances que té cadascuna de les urbanitzacions; a partir d'allí caldria comentar-ho amb els veïns i posar-nos d'acord".
Dues opcions: que els veïns es facin càrrec de les millores o que ho faci l'Ajuntament amb un expedient de contribucions especials
En cas que els veïns de la urbanització vulguin impulsar el procés perquè l'Ajuntament en faci la seva recepció hi ha dues opcions per a fer-ho: que els veïns duguin a terme les millores que el consistori sol·liciti o bé que s'impulsi un expedient de contribucions especials. En aquest cas, l'Ajuntament assumiria les obres per posar a punt el sector però els veïns ho haurien de sufragar a través del pagament de contribucions especials. Sobre aquestes dues opcions, Vallès ha posat l'exemple d'Urcavisa on, els veïns van arreglar de motu propi la xarxa d'aigua juntament amb la col·laboració de Comaigua. "En el cas on hi hagi poques coses a arreglar i siguin molt concretes, l'Ajuntament pot pactar amb els veïns una recepció condicionada. L'Ajuntament fa un projecte d'obra i un expedient de contribucions especials, per tant, la cessió o el traspàs de la urbanització a l'Ajuntament ja es faria sabent que s'ha de reparar la urbanització" ha explicat Vallès. En aquest cas, l'Ajuntament hauria d'invertir en aquesta despesa, però després hauria d'ingressar els diners dels veïns a través de les contribucions especials. "Els diners d'aquests ingressos han d'estar garantits; que hi hagi un recolzament dels veïns, que hi hagi un consens entre tots... perquè sinó l'Ajuntament no pot fer meravelles; si no hi ha assegurats els ingressos, el consistori no farà la despesa" ha puntualitzat Vallès.
Aquest pla de posar al dia les urbanitzacions no recepcionades ha de ser progressiu i d'acord amb la voluntat dels veïns de cadascuna de les zones. El regidor de Serveis ha comentat que, "és clar, això no es pot fer d'una tacada sinó establir unes prioritats depenent de la bona disposició dels veïns; perquè alguna vegada alguns veïns poden no estan d'acord, d'altres que potser no volen pagar o que la junta de veïns no sigui solvent i es complica la cosa. Les dues parts hi han d'estar d'acord: l'Ajuntament que pugui donar el cop de mà i que tots els veïns estiguin disposats a assumir-ho".
Cada urbanització ha de tenir una associació o entitat que exerceixi d'interlocutora amb l'Ajuntament
Per tal que aquest procés es pugui dur a terme cal que cada urbanització tingui una associació o entitat veïnal que pugui exercir d'interlocutora amb l'Ajuntament. De fet, n'hi ha moltes que no en tenen. Sobre això, Vallès ha afegit que, "si no tenen associació o junta s'ha de crear perquè l'Ajuntament necessita un interlocutor amb qui parlar per posar-se d'acord. Ha de tenir una junta que sigui representativa dels veïns de la zona; s'han de fer uns estatuts, fer una assemblea i han sortir uns representants".
Sobre les urbanitzacions que tenen més "encarrilada" la seva recepció per l'Ajuntament, Vallès ha comentat que, "Mar Cambrils està força bé; els veïns estan disposats i tot està bastant definit. Seria una de les antigues que es podria fer ara". Pel que fa a les urbanitzacions més noves, Vallès ha explicat que "les noves són més fàcils de resoldre sempre i quant hi hagi aquesta unitat".