Informació general

Ajuda humanitària

Crònica d'un viatge solidari

L'expedició cambrilenca va portar 24 tones d'ajut humanitari entre alimentació i medicaments i no descarten realitzar més viatges per recolzar el poble ucraïnès

Per Jason Wells

Membres de l'expedició solidària a Moldàvia
Membres de l'expedició solidària a Moldàvia | Cedida

La setmana passada, un grup d'empresaris cambrilencs emprenien el camí cap a la frontera d'Ucraïna amb a Moldàvia per tal de portar ajut humanitari al poble ucraïnès, en col·laboració amb l'ONG "Hambre Cero". L'expedició va ser encapçalada per l'Antoni Franch, juntament amb Francesc Matamoros. Ahir dissabte completaven el camí de tornada i Franch ha donat detalls d'aquest viatge solidari a revistacambrils.cat.

El viatge

Segons ha explicat Antoni Franch, el recorregut en sí, tot i ser de més de 4.000 quilòmetres de distància, mai ha estat un problema, perquè les ganes d'ajudar podien amb tot. Acostumat a fer distàncies llargues i acompanyat del seu company Francesc Matamoros, es van poder rellevar còmodament realitzant conduccions de quatre hores i mitja cadascun i no conduint mai fins passades les dotze de la nit. 

Per contra, les carreteres tallades i en obres, així com l'hostilitat viscuda en les duanes dels països d’Europa de l’est, han estat un dels grans contratemps del trajecte. Tal com ha comentat Franch, els problemes burocràtics per creuar les fronteres van suposar que el viatge s’hagués d'endarrerir unes quantes hores més. "Vam tenir molts problemes per creuar les duanes de països com Hongria i Romania. A més, a Itàlia ens vam trobar amb carreteres molt estretes i en obres; a partir d’allà, un cop vam sortir d’Itàlia, no vam trobar cap matrícula espanyola per la carretera", comentava.

Arribada a Moldàvia

L'arribada al lloc de destí –que inicialment estava prevista pel divendres 18 de març– no es va produir fins diumenge a la nit, quan l'expedició cambrilenca va arribar a Chisinau, la capital de Moldàvia. Després de dies dormint al tràiler, els cambrilencs van agrair poder descansar al llit d'un hotel. Un cop allà, es van reunir amb voluntaris de l'ONG i amb el seu suport van desplegar tota l'ajuda humanitària que portaven: un total de 24 tones entre aliments i medicaments.

A la capital moldava hi van estar tres dies, on van poder viure de primera mà la situació que s'està vivint al país. "L'ambient és de calma tensa, tothom sap que hi ha una guerra i la preocupació al poble és constant", comentava el Toni. Un gran nombre de refugiats en tres centres; gent patint i edificis antics van ser l'escenari que es va trobar l'expedició a Chisinau, on acompanyats d'un traductor van poder escoltar diversos testimonis de persones. Uns testimonis molt colpidors que van provocant "tremolor a les cames" tant al Toni com al Francesc: "Hi ha 70 persones per un lavabo, a més, una senyora ens explicava que va haver d'abandonar la seva casa per perill de bombardeig", explicava. 

Tornada a casa i futures ajudes

Per últim, volen destacar novament el gran suport de la gent. Recordem que aquest viatge solidari va comptar amb ajudes de més de 30 empreses cambrilenques. Tots els diners que van sobrar per costejar el viatge aniran destinats a ajudar al poble ucraïnès i a costejar futurs viatges que no descarten realitzar-los, novament, ells mateixos. Els dos empresaris afirmen que, tot i haver portat 24 tones d'ajut, no és ni serà suficient per ajudar a un poble que està vivint una situació totalment inhumana.

Comenta aquest article