Informació general

Hisenda

David Chatelain, regidor d'Hisenda: «Quan s'imputi el càlcul de la plusvàlua sobre l'administrat sempre s'aplicarà el sistema més favorable»

La nova regulació permet a la ciutadania escollir el mètode de càlcul del tribut: optar per una fórmula real o bé per una fórmula objectiva

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres al matí
Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres al matí | Berta Ruiz
El plenari ordinari celebrat aquest passat divendres al matí va aprovar, inicialment, la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana per a l’exercici 2022. Es tracta de l'impost conegut com a plusvàlua. Sobre aquest punt, el regidor d'Hisenda, David Chatelain, va explicar que, "en compliment del Reial Decret de modificació de l'impost sobre la plusvàlua, per tal d’adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional de data 26 d’octubre, que va decretar la nul·litat en part de l’anterior llei, presentem avui aquesta nova redacció de l’Ordenança, dins del termini de sis mesos que va donar el legislador per a impulsar aquesta nova regulació".

David Chatelain: "La nova regulació permet a la ciutadania escollir el mètode de càlcul del tribut"

Tal com va explicar Chatelain, "s’adapta l’impost al flux del mercat immobiliari per tal de reconèixer la valorització real quan es ven o traspassa un habitatge, creant uns nous coeficients, amb un criteri de progressivitat, i garantint que no es gravaran operacions on no hi hagi un enriquiment derivat d’aquesta transmissió. La nova regulació permet a la ciutadania escollir el mètode de càlcul del tribut: optant bé per una fórmula real, que seria la diferència entre els valors d’adquisició i transmissió, o bé per una fórmula objectiva amb l’aplicació d’uns nous coeficients sobre el valor cadastral en el moment de la transmissió".
 
En aquest punt però, el regidor va voler introduir una esmena d'última hora amb l'objectiu de "millorar i afinar aquesta modificació". Segons va dir: "quan s'imputi el càlcul sobre l'administrat sempre se li aplicarà el sistema més favorable; tot i que en última instància serà l’interessat qui decideixi si vol optar pel sistema de càlcul alternatiu".

"La nova regulació implicarà una substancial reducció de l’impost, compensada en part per la modificació del tipus màxim, que passa al 30%"

El regidor d'Hisenda també va afegir que, "es manté per tant la natura de l’impost, que com a novetat permetrà gravar les operacions a menys d’un any, que fins ara estaven exemptes. En tot cas, la previsió és que la nova regulació implicarà una substancial reducció de l’impost, compensada en part per la modificació del tipus màxim, que passa al 30%. Aquest primer any permetrà calibrar el comportament d’aquesta figura tributària, i per tant estudiar la possibilitat d’un ajustament posterior en funció del seu impacte sobre el pressupost municipal". Finalment, Chatelain va agrair la tasca de la Tresorera municipal per la feina d'adaptació i també del departament d'Intervenció per la revisió del text.

Lluís Abella: "Entenem que si és favorable de cara al ciutadà serà positiu, però ho volem estudiar"

Sobre aquest punt, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va explicar que, "la nostra idea era votar favorablement per tal d'adequar-nos al Real Decret Llei 26/2021 i modificar les nostres ordenances fiscals al que disposa, però vista l'esmena de darrera hora; nosaltres ens abstindrem per poder-ho estudiar bé. Entenem que si és favorable de cara al ciutadà serà positiu, però ho volem estudiar". 

Per part d'ERC, en primer lloc, la seva portaveu Camí Mendoza va preguntar on s'inclouria aquesta esmena; "estic a favor del sentit que vostè ha expressat però aquesta no és la manera més correcta de fer les coses". En aquest moment, Chatelain va intervenir per dir que, "ha estat una qüestió d'última hora". El regidor d'Hisenda va clarificar que, "la norma ja ens permet les dues fórmules; el que no queda clar al procés de redacció és com nosaltres ho hem de comunicar a l'administrat: com pots escollir has prendre un acord a l'hora de decidir què faràs per seguretat jurídica i d'alguna manera ho havíem de reflectir a l'ordenança. Per qüestions de claredat, era més adient plantejar-ho d'aquesta manera per estalviar-nos problemes amb posterioritat. Estem prenent una decisió a favor de l'administrat".

Camí Mendoza (ERC): "L'Ajuntament és qui decideix quina quota tributària posa; fins ara a Cambrils teníem una quota del 26% i la màxima que es permet és el 30%; vostès posen el 30%"

La regidora d'ERC Camí Mendoza va comentar que, "si és pel bé dels administrats estem d'acord en la introducció d'aquesta esmena; però nosaltres hem calculat una mica els terminis i veiem que anem tard. Altres ajuntaments van aprovar fa temps aquesta modificació de l'ordenança que avui presentem". D'altra banda, segons va preguntar Mendoza: "l'Ajuntament és qui decideix quina quota tributària posa; fins ara a Cambrils teníem una quota del 26% i la màxima que es permet és el 30%; vostès posen el 30%. No hem vist cap informe tècnic que avali aquest increment i per què es motiva. Ens agradaria saber per què decideixen increment aquest tant per cent, quan vostès sempre ens demanaven una rebaixa tributària".

David Chatelain: "Enguany, veurem l'impacte de l'impost i l'any vinent farem una valoració de si podem anar a la baixa o no"

En resposta, el regidor d'Hisenda David Chatelain va explicar que, "es produeix aquesta modificació del tipus màxim, que ara es passa al 30%. Per prudència, aquest nou sistema de càlcul representarà una baixada substancial dels ingressos; el primer any estudiarem l'impacte que té aquesta mesura sobre la figura tributària i així prendre una decisió més concreta de cara a l'any vinent i fins a quin punt podem ajustar. No sabem l'impacte d'aquesta figura tributària; no sabem quin comportament tindrà durant l'any 2022. El que fem, per prudència, és el que marca la normativa i anar fins el 30% màxim. Enguany, veurem l'impacte de l'impost i l'any vinent farem una valoració de si podem anar a la baixa o no. Hem d'entendre que hi ha una massa d'ingressos que permeten mantenir l'estructura municipal i ja tindrem una baixada d'ingressos motivada pel canvi normatiu. Pel que fa als terminis, s'ha hagut de fer una feina d'adaptació i com s'havia d'orientar la nova normativa. L'Ajuntament de Tarragona l'ha aprovat molt recentment. El més important és que ja està redactat".

Finalment, aquesta aprovació inicial de la modificació de l'ordenança es va aprovar amb les abstencions de JxC i ERC.

Comenta aquest article