Informació general

Protecció civil

David Chatelain, regidor de Seguretat Ciutadana: «L'explosió de 2020 va posar en entredit el sistema d'avís per accident químic»

Protecció Civil instal·larà, properament, dues sirenes a Reus i una altra a Salou per alertar la població dins de l'àmbit del Plaseqta

Per Berta Ruiz, ACN

Imatge del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí
Imatge del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí | ACN (Àlex Rocolons)

Protecció Civil instal·larà, properament, onze noves sirenes per alertar de riscs químics a poblacions d'arreu de Catalunya, segons ha informat el Departament d'Interior. Ara s'ha obert el procediment de contractació per al subministrament i instal·lació del material, així com per integrar-lo a la Xarxa d'Alarmes i Comunicacions de Protecció Civil (XAC). La inversió prevista per aquesta contractació puja fins els 344.837,90 euros, IVA inclòs. De les onze sirenes, vuit s'ubicaran en municipis que es troben en l'àmbit territorial del Pla especial d'emergències exteriors del sector químic a Catalunya (Plaseqcat) i les tres restants en municipis de l'àmbit territorial del Pla especial d'emergències exteriors del sector químic a Tarragona (Plaseqta).

Els municipis on es faran les instal·lacions són Esparreguera, Martorell, Polinyà, Castellbisbal, Santa Perpètua de Mogoda, Montornès del Vallès (els de l'àmbit Plaseqcat), Reus, on se n'instal·laran dues, i Salou (els de l'àmbit Plaseqta).

David Chatelain: "Molts alcaldes no van rebre comunicació de l’incident fins a 30 minuts després de l’explosió que es va produir a la planta d'IQOXE"

Cambrils, malgrat estar en un radi geogràfic molt proper, no s'ha inclòs històricament en aquesta cobertura d'alerta per risc o accident químic. Sobre aquesta qüestió, el regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Cambrils, David Chatelain, ha explicat a revistacambrils.cat que, "l'accident de gener de 2020 va posar en entredit el sistema d’avís d'accident químic, ja que molts alcaldes no van rebre comunicació de l’incident fins a 30 minuts després de l’explosió que es va produir a la planta d'IQOXE. Això va obrir un debat sobre la millor manera de garantir que aquests accidents es poguessin comunicar de forma ràpida i efectiva. Per això s’ubicaran noves sirenes en l’àmbit del PLASEQTA; a Reus, una per donar cobertura al Palau de Congressos, a l’Hospital i la Universitat; una altra a l’edifici del CAT112, que cobrirà l’Escola Aura, i una altra a Salou, a la zona de Port Aventura. La Generalitat explica que només les zones més properes al Polígon i amb més població tenien sistema d’alarma".

"Possiblement caldrà instal·lar més sirenes i encetar una campanya de comunicació formativa"

Des del punt de vista de Cambrils, segons ha manifestat Chatelain, "els responsables de Protecció Civil consideren que les noves sirenes probablement no seran suficients, i que en tot cas tampoc són útils si els ciutadans no tenen informació sobre què han de fer en el cas de que sonin. Pensem que s’ha de poder distingir un simulacre o quina és la senyal que indica que el risc ha passat, per exemple. Per aquest motiu es considera que possiblement caldrà instal·lar més sirenes i encetar una campanya de comunicació formativa, però també avançar en habilitar un sistema fiable d’enviament de missatges a telèfons mòbils amb indicacions del que s’ha de fer en cada moment. Aquesta darrera acció seria potser la més efectiva, ja que donaria una resposta "smart" molt més àgil i directa i garantiria que els avisos arribessin a gran part de la població".

Comenta aquest article