Solidaritat
Es presenta el conte «Mà amiga», la mà solidària amb els malalts d'ELA
Es tracta d'un conte infantil creat per tres germans –en Dalmau, en Pol i la Gemma Oliveras–, el pare dels quals, l'Idelfons, pateix Esclerosis Lateral Amiotròfica
El parc del Pescador va ser l'escenari, aquest passat dissabte al matí, de la presentació del conte solidari "Mà amiga". Es tracta d'un conte infantil creat per tres germans –en Dalmau, en Pol i la Gemma Oliveras de Sant Vicenç dels Horts–, el pare dels quals, l'Idelfons –nascut a Sant Jaume d'Enveja–, pateix Esclerosis Lateral Amiotròfica (ELA). L'objectiu d'aquesta iniciativa familiar és recaptar fons per a la investigació d'aquesta malaltia neurodegenerativa pateixen unes 4.000 persones a Espanya i que, per a la qual, no hi ha cura ni tractament per aturar el seu procés degeneratiu.
Un dels creadors de l'obra, Dalmau Oliveras, ha explicat a revistacambrils.cat com va sorgir aquest projecte solidari: "fa un parell d'anys van diagnosticar el nostre pare amb la malaltia; jo dibuixo, el meu germà Pol també pinta i la meva germana Gemma és professora d'educació infantil; vam pensar en fer alguna cosa per intentar recaptar fons i va sortir la idea del conte. Li vam donar forma a través de patrocinadors, empreses amigues i amics, el vam poder produir i fa un any que l'estem venent –cada conte és un donatiu– per a la Fundació Miquel Valls i està destinat a Tricals que és un centre europeu que està buscant una cura".
El conte "intenta explicar als més petits el valor de la solidaritat
El conte, tal com ha comentat Oliveras, "intenta explicar als més petits el valor de la solidaritat, perquè entenguin que donant un cop de mà pots canviar moltes coses. El llibre parla sobre la història del Fonso, que té ELA, i apareix una mà que l'ajuda, però tant pot ser per l'ELA, com un càncer, com la salut mental... És un conte molt interactiu, els nens i no tant nens, veuran com són els protagonistes de la història". Pel que fa a aquesta malaltia neurodegenerativa, Dalmau comentava que, "cada vegada es coneix una mica més, però encara hi ha molta gent que pregunta què és o si hi ha una millora. No hi ha cura i, mica en mica, doncs cada dia està pitjor. Actes com aquest, avui a Cambrils, ens serveix per donar visibilitat. A banda de vendre contes serveix perquè la gent conegui la malaltia i donar-la a conèixer".
Millorar la vida dels malalts i recaptar fons per la investigació
Pel que fa a la investigació, en Dalmau afegia que, "no es dediquen molts diners a la investigació i fan falta moltes iniciatives d'aquest tipus per anar recaptar diners. Hi ha dos grans objectius: millorar la vida dels pacients –que sobretot és el que fa la Fundació Miquel Valls amb atenció domiciliària, psicològica, burocràtica– i fer que el dia a dia sigui millor, perquè és molt dur; sobretot quan et donen la notícia. Per altra banda, hi ha la vessant de la investigació per intentar recaptar diners i que hi hagi més estudis i poder arribar a una cura o un tractament".
En l'acte d'aquest passat dissabte es va comptar amb la participació del periodista Xavier Grasset qui va presentar i conduir l'acte. També es va comptar amb les actuacions de la contacontes Montse Parra amb la companyia de teatre La Tequeta –qui van escenificar la història del conte– i el grup de música BIEL, format per Biel i Ferran Sauret. Aquesta presentació a Cambrils ha estat gràcies a la Joana i el Sisco Morell, cambrilenc afectat per l'ELA, que va obrir la porta a la família Oliveras a que pogués fer difusió d'aquest conte solidari i donar a conèixer la malaltia. El conte es pot comprar a la web, està en català i en castellà, i té un preu mínim de 18,50 euros (es poden fer donatius).