Josep M. Recasens exposa al Molí de les Tres Eres un recull fotogràfic sobre l'evolució de Cambrils
Detall de l'exposició de les fotografies de Josep Maria Recasens, al Molí de les Tres Eres |
Amb una cinquantena de fotografies, des de l'any 1936 i fins als anys 70 o gairebé els anys 80, Josep Maria Recasens retrata en instantànies els aspectes més rellevants de la vida social, festiva i demogràfica del municipi. S'hi poden trobar fotografies de les platges, dels gegants, dels diferents carrers i places, com la plaça d'Espanya, el raval de Gràcia i la plaça del Pòsit, o l'ermita de la Mare de Déu del Camí, com a exemple.
Les més antigues, datades a partir de l'any 1936, van ser fetes pel seu avi, que tal i com ell mateix va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, "tenia un comerç una papereria, i l'any 1936 va fer una tirada de fotografies turístiques per als turistes de l'època i venia aquestes postals. I jo, com que sóc molt aficionat a la fotografia, em vaig quedar els clixés, que provenen de casa del meu avi".
Uns anys després, l'any 1945, li van comprar la seva primera càmera, amb la qual va començar a retratar algunes de les instantànies que es recullen en aquesta exposició, que com ell mateix defineix, "més que fotografies artístiques, avui en dia són documents del canvi de la població. N'hi ha algunes de festes com Sant Antoni, Setmana Santa o la Festa Major, però el que presenta cada fotografia és sempre la mateixa temàtica: el canvi cap a una ciutat".
A l'exposició fotogràfica també s'hi poden trobar algunes de les càmeres antigues i material fotogràfic de les diferents èpoques utilitzat per fer cadascuna de les fotografies. Entre els objectes exposats, hi ha les cubetes per revelar, les càmeres antigues, les ampliadores, les premses, els sistemes antics o el llibre formulari amb 500 fórmules fotogràfiques per fer les barreges dels líquids per revelar o per fixar les fotografies, i tota una sèrie de materials que eren els que s'utilitzaven en aquells moments; "sempre m'ha agradat guardar les coses i ho tinc tot guardat". De fet, Josep Maria Recasens compta amb un arxiu fotogràfic personal amplíssim, entorn les 1.500 fotografies. Actualment, segons comenta, les està triant i digitalitzant. Aquesta és la primera exposició que realitza de manera particular i es podrà visitar durant tot l'estiu.