Cultura

Llengua

El Consell Regulador de la DOP Siurana impulsa un estudi lingüístic sobre les parles de la DOP Siurana

El document, fet pel filòleg Roger Roig, recull exemples de variació lèxica en l’activitat al camp

Per Redacció

L’estudi es va presentar ahir a la tarda a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus
L’estudi es va presentar ahir a la tarda a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus | Cedida

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana ha impulsat l’elaboració d’un estudi lingüístic sobre les parles a les set comarques que aplega la DOP Siurana. El document, fet pel filòleg Roger Roig, recull exemples de variació lèxica en l’activitat al camp per posar en valor la riquesa lingüística del nostre territori.

L’estudi, que es va presentar ahir a la tarda a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, esdevé una eina que permet posar en valor l’ús del català al nostre territori i, a la vegada, singularitzar-lo. "Mitjançant l’enquesta lingüística realitzada a pagesos i productors d’oli de les set comarques hem recollit exemples de variació lèxica en camps com els treballs de l’olivera, la collita, les eines i el procés d’elaboració de l’oli" assenyalava el filòleg, Roger Roig, mentre detallava "com a sinònims de collir olives s’han detectat expressions com “fer l’oliva” a la Selva del Camp o “nà a l’oliva” a Valls. Mentre que de les parts de l’olivera s’han detectat moltíssims localismes com ara “banderes, brosta, calarsa, cul, escarrotxa, garró, mamador, orelletes, pelaguer, penjants, pullanc, rapa...”.

Un document viu per recollir les aportacions dels pagesos i pageses de la DOP Siurana

L’abast del treball es pot consultar en aquest enllaç i és un document viu “volem enriquir-lo amb les aportacions que dia a dia ens facin les pageses i els pagesos de la DOP Siurana” explicava el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran. Així mateix, Galceran afirmava que “la pagesia i l’oli tenen un clar valor molt més enllà de l’alimentari: l’oli és cultura i les paraules que utilitzem per parlar sobre l’oli o la producció de l’oliva són un clar reflex de la manera que les pageses i els pagesos tenim d’entendre el món” és per aquest motiu que “el Consell Regulador de la DOP Siurana hem impulsat aquest estudi perquè volem preservar-ne el seu valor i la seva història”.

Precisament per això i coincidint amb les presentacions es facilita un document perquè els assistents hi afegeixin les terminologies associades al cultiu de l’olivera i a l’elaboració de l’oli d’oliva verge.

La presentació, que es va celebrar ahir a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i va comptar amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xifré, coincideix amb la celebració de la festivitat de Sant Jordi i és la primera de les programades des del Consell Regulador de la DOP Siurana arreu del territori que aplega el Consell Regulador.

Comenta aquest article