Cultura

Literatura

Carolina Figueras, coreògrafa: «Al llibre m'he despullat molt; és un viatge des de la innocència a l'experiència»

En aquest llibre, Carolina Figueras parla de la seva experiència vital com a dona, ballarina, artista i coreògrafa fins del món de l'espectacle

Per Berta Ruiz

Carolina Figueras amb el seu llibre
Carolina Figueras amb el seu llibre | Berta Ruiz

La coreògrafa i directora artística cambrilenca Carolina Figueras Pijuán va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, el seu llibre "Memorias de una corista: Luces y sombras de las varietés", en el marc de la programació Dies de Llibres. La presentació va anar a càrrec de la pròpia autora i també va comptar amb la presència de l'alcalde Oliver Klein, Pep Pellicer de La Teca Teatre i la periodista Raquel Lozano.

En aquest llibre, Carolina Figueras parla de la seva experiència vital com a dona, ballarina, artista i coreògrafa fins del món de l'espectacle tant a Catalunya com a Espanya i a diferents països del món

En aquest llibre, Carolina Figueras parla de la seva experiència vital com a dona, ballarina, artista i coreògrafa fins del món de l'espectacle tant a Catalunya com a Espanya i a diferents països del món. Una obra biogràfica amb les seves vivències com a corista, vedette, ballarina de la revista musical i del music-hall dels anys 80 i 90. Recull tot allò que li ha donat i li ha pres aquesta professió, amb les seves llums i les seves ombres. Hi ha vivències d'assajos, d'estrenes, de presentacions, de gires, d'espectacles, de posades en escena, de pel·lícules i de shows; així com d'il·lusions, nervis, decepcions, frustracions i, també moments bons, divertits i especials.

Nascuda l'any 1961 al barri barceloní de Sant Martí de Provençals, Carolina Figueras Pijuán té arrels cambrilenques –és filla i neta de pescadors cambrilencs– i des de petita va tenir molt clar que volia dedicar-se a l'espectacle. Primer el ballet –durant la seva infància– i posteriorment el món de l'escena, sent una adolescent, van encaminar-la professionalment cap aquest sector. L'any 1973 va iniciar els estudis de dansa, però professionalment ja va començar a actuar amb 15 o 16 anys.

"Era un repte personal per a mi el fet de deixar un llegat tant a nivell professional com personal"

D'ençà de la seva publicació, el setembre de 2021, aquest llibre li ha aportat moltes satisfaccions. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, "en primer lloc poder explicar com és la vida de l'espectacle tal qual dur i cru, amb parts molt maques i també parts dures. El passat 15 de març vam fer la presentació a Barcelona, a Sant Martí –el meu barri– i va ser un retrobament fantàstic amb persones, veïns, amigues de la meva mare, noies que havien ballat amb mi; va ser molt bonic. Va ser molt especial tornar al barri de quan era petita i adolescent. A més, el llibre ha tingut molt bona resposta de la premsa de casa i d'altres llocs com de l'Aragó. Això és un viatge. D'altra banda, també volia donar més prestigi al món de l'espectacle de la revista, de les ballarines... És cert que hi havia un cert masclisme, però en aquells anys, als 80 i 90, ja hi havia un empoderament femení. No érem titelles. Era un repte personal per a mi el fet de deixar un llegat tant a nivell professional com personal".

"El que vinc a dir és que cap camí es construeix amb pètals de rosa, sinó que també hi ha moments molt durs"

"Memorias de una corista: Luces y sombras de las varietés" és un recull de sentiments i emocions. Carolina Figueras comenta que, "al llibre m'he despullat molt. Jo a l'escenari m'atreveixo a fer el que sigui, no tinc cap problema; no tinc complexes ni vergonya, però al moment d'escriure... m'he exposat totalment. Hi ha coses de la meva vida sentimental que no sabia ningú; també parlo de les artistes, de les ballarines... Jo parlo des de la visió de la corista, des del viatge de la innocència a l'experiència. Com a observadora de tot allò, on hi ha moments emocionals perquè estàs vivint coses personals i professionals que il·lusionen molt però d'altres que també et deceben. El que vinc a dir és que cap camí es construeix amb pètals de rosa, sinó que també hi ha moments molt durs".

Un llibre on hi plasma tot el seu bagatge dins del món de l'espectacle i també la seva trajectòria com a coreògrafa. "Arrel de la meva experiència, després com a coreògrafa i he muntat coses, he tingut molt de compte que les coses dolentes que jo havia viscut no passessin. Per exemple, la discriminació per físic, vaig ser de les primeres coreògrafes amb ballarines amb tot tipus de formes. Sempre he tingut molta cura que les persones que estiguessin amb mi no passessin ni la meitat de coses que vaig passar jo, de llàgrimes i situacions dures" comenta Figueras.

"Estic molt implicada en donar suport a dones que són víctimes de l'assetjament"

Pel que fa a propers projectes, Figueras ha explicat que, "he estat treballant per a un projecte de teatre musical per a Itàlia; estava tot preparat per al mercat hispà-americà però va quedar aturat per diferents circumstàncies. També tenia un projecte, abans de l'any 2020, de fer un espectacle titulat Serial Kissers amb música en directe i ballarins, en petit format. També es va aturar per la pandèmia. Tinc ganes de fer coses, però s'han de donar les circumstàncies". El llibre que ja s'ha presentat a Barcelona i Cambrils també passarà per d'altres ciutats com Madrid, Saragossa i Fuerteventura. La coreògrafa cambrilenca afegeix que, "hi ha episodis d'assetjament i estic molt implicada en donar suport a dones que són víctimes".

Comenta aquest article