Informació general

Enderroc

Camí Mendoza (ERC): «Lamentem que no s'hagi pogut arribar a un consens per trobar una solució alternativa a aquest enderroc exprés»

ERC Cambrils ha convocat una roda de premsa, aquesta tarda a peu de carrer davant de l'edifici de l'antiga estació, en resposta a l'inici dels treballs d'enderroc de l'immoble

Per Berta Ruiz

Els regidors d'ERC, aquesta tarda, davant de l'antiga estació de tren
Els regidors d'ERC, aquesta tarda, davant de l'antiga estació de tren | Berta Ruiz

ERC Cambrils ha convocat una roda de premsa, aquesta tarda a peu de carrer davant de l'edifici de l'antiga estació, en resposta a l'inici dels treballs d'enderroc de l'immoble que s'han iniciat aquest matí. Hi han estat presents els sis regidors de la formació a l'Ajuntament de Cambrils. La portaveu d'ERC, Camí Mendoza, ha iniciat la seva intervenció dient que, "des d'ERC lamentem que en els últims anys i en els últims mesos no s'hagi pogut arribar a un consens tant amb els veïns com amb els diferents grups polítics de l'Ajuntament per intentar trobar una solució alternativa a aquest enderroc exprés que avui estem veient".

La regidora d'ERC va recordat que, "en el primer govern liderat per ERC, l'any 2015, vam tenir l'oportunitat i les ganes de posar damunt de la taula la protecció i la declaració com a Bé d'Interès Local, tant el celler com de l'edifici de l'estació. En aquell moment els tres grups que governàvem vam estar d'acord –ERC, JxC i PSC– per protegir el celler, però no vam tenir l'acord suficient dins del propi govern –per part del PSC– per declarar l'edifici de l'estació de tren també com a Bé d'Interès Local. Aquesta situació, malauradament, es va repetir en el següent mandat; amb el regidor d'Urbanisme que va tenir molt clar que aquest edifici havia d'anar a terra, malgrat que en el seu programa electoral l'NMC portava que l'edifici s'havia de preservar i dedicar a equipaments per a un ús social".

"S'estan produint una sèrie de fets a corre-cuita i, fins i tot amb contradiccions com el cartell que posa prohibit aparcar a partir del 22 d'abril, quan avui som dia 21 i ja s'ha començat"

Segons ha manifestat Mendoza, "arrel d'aquesta situació va néixer la Plataforma Conservem l'Estació, que també volia ser escoltada i em consta que també van fer alguna proposta que li han adreçat a l'alcalde però que tampoc ha donat fruit. D'altra banda, des dels grups d'ERC i JxC vam demanar al plenari, a través d'una moció, que es fes una consulta popular per escoltar el parer de la gent. Aquest era el camí davant d'un POUM de l'any 2006 que ens deia que l'edifici havia d'anar fora, però han passat els anys i, entenem que s'havia d'escoltar a la gent. També urbanísticament i per temes de mobilitat han passat força anys i hi poden haver solucions arquitectòniques que permetin una altra solució que no sigui l'enderroc complet de l'edifici. Malauradament, avui, tenim la realitat d'aquest enderroc exprés que és el que tampoc entenem. S'estan produint una sèrie de fets a corre-cuita i, fins i tot amb contradiccions com el cartell que posa prohibit aparcar a partir del 22 d'abril, quan avui som dia 21 i ja s'ha començat. No acabem d'entendre el per què de tanta pressa ni a què respon".

"El govern actual es justifica que té pressa i que ho fan ells perquè no saben quan vindrà Adif a fer-ho. Aquest és l'únic argument verbal que ens han manifestat"

D'altra banda, la portaveu d'ERC ha afegit que, "també vam demanar un informe, conjuntament amb JxC, perquè en l'aprovació del plenari ja vam estar disconformes que en el pressupost es posava una partida –diners dels cambrilencs i cambrilenques– per enderrocar un edifici, un edific que qui en té la competència és la seva propietat, en aquest cas, Adif. Jo, com a alcaldessa, en converses que havia mantingut amb Adif, sempre ens havien dit que dins del desmantellament hi entraven la retirada de les vies, de les catenàries i els edificis –estacions, passos a nivell, magatzems– però si els ajuntaments volien donar-li un ús, es podrien preservar. En aquests casos es podia fer un conveni de concessió i els ajuntaments podien disposar dels equipaments. Del contrari –com el cas de Cambrils– Adif hauria d'enderrocar l'edifici perquè és la seva obligació. El govern actual es justifica que té pressa i que ho fan ells perquè no saben quan vindrà Adif a fer-ho. Aquest és l'únic argument verbal que ens han manifestat".

"Això demostra poc respecte als cambrilencs i poc respecte cap a un element tant identificatiu per als veïns i veïnes de l'Eixample i de Cambrils com és l'estació"

Per part d'ERC també s'ha recordat que fa unes tres setmanes es fa demanar, juntament amb JxC, un informe als serveis jurídics i a intervenció, "donat que no enteníem que els diners públics es destinessin a pagar unes obres dins d'una propietat. L'informe el vam rebre aquest passat dimarts 19 d'abril i, per tant, no hem tingut temps d'anar a l'Ajuntament i parlar amb el govern. No qüestionem l'informe tècnic, però no respon a la pregunta que nosaltres vam fer. Entre les presses i la poca informació, creiem que no són maneres de fer. Estan fent un enderroc exprés que no sabem a què respon; no ens agraden gens aquestes maneres de fer de pressa i corrents i que no s'informa ni tant sols als veïns ni a l'associació. Això demostra poc respecte als cambrilencs i poc respecte cap a un element tant identificatiu per als veïns i veïnes de l'Eixample i de Cambrils com és l'estació. A Cambrils no disposem d'un gran patrimoni; en el seu moment ja vam tenir la mala sort de perdre l'edifici del Pòsit o els rentadors. I, ara, estem perdent aquest edifici. Denunciem aquesta poca sensibilitat per part del govern actual de preservar aquests elements de patrimoni i d'identitat que ens identifica. No entenem que per fer aquest canvi urbanístic tant important per a l'Eixample i per al barri de l'Horta de Santa Maria, així de passar sí o sí per l'enderroc".

Comenta aquest article