Societat

Necrològica

Mor als 80 anys el monjo i historiador Josep Massot, conferenciant a Cambrils dins els actes de l'any Cardenal Vidal i Barraquer

L'octubre de 2018, amb motiu de l'Any dedicat al Cardenal Vidal i Barraquer, el pare Josep Massot va oferir una conferència sota el títol "Francesc Vidal i Barraquer, cardenal de Catalunya"

Per Redacció, ACN

Josep Massot, en la seva conferència a l'Ermita, l'octubre de 2018
Josep Massot, en la seva conferència a l'Ermita, l'octubre de 2018 | Lluís Rovira i Barenys

El monjo benedictí, filòleg i historiador Josep Massot i Muntaner va morir la matinada de diumenge als 80 anys al monestir de Santa Maria de Montserrat. El pare Massot va participar, l'octubre de 2018, en els actes de commemoració dels 150 anys del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer, en una conferència celebrada al Santuari de la Mare de Déu del Camí i sota el títol "Francesc Vidal i Barraquer, cardenal de Catalunya". La conferència va ocupar la primera part d'aquella vetllada. Després del pare Massot hi va haver l'actuació de l'Escolania de Montserrat a la mateixa Ermita.

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El religiós, natural de Mallorca, era director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat des del 1971, on impulsa les diferents col·leccions i revistes com la històrica Serra d'Or. Massot era fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i conservador del fons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Com a erudit i intel·lectual, havia rebut nombrosos premis i distincions, com el Crítica Serra d'Or el 1993, la Creu de Sant Jordi el 1996 o el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2012 per una "trajectòria de 50 anys de treball sense vacances per la cultura catalana".

Josep Massot va néixer a Palma el 1941, va estudiar Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona -on es llicencia el 1963-, i va ampliar els seus estudis de filosofia i teologia a Alemanya. Es va especialitzar en l'edat mitjana, principalment en temes de cultura popular, tot i que també en la Guerra Civil i la postguerra. Va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana del 1977 al 1979. També va impulsar treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, i també estudis filològics. És autor de més d'una vintena d'obres i nombrosos escrits a premsa i revistes especialitzades com 'Els Marges', 'Serra d'Or' o 'Estudis Romànics'.

Comenta aquest article