Informació general

Pesca

El plenari s'adhereix, per unanimitat, al Manifest de municipis en defensa del sector pesquer

Tots els grups van donar suport al text que va ser llegit, a la darrera sessió plenària del passat divendres 29 d'abril, per tots els portaveus de les formacions polítiques

Per Berta Ruiz

Petita embarcació de pesca a l'entrada del port de Cambrils
Petita embarcació de pesca a l'entrada del port de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El ple de l'Ajuntament de Cambrils es va adherir, per unanimitat, al manifest de municipis en defensa del sector pesquer. Tots els grups van donar suport al text que va ser llegit, a la darrera sessió plenària del passat divendres 29 d'abril, per tots els portaveus de les formacions polítiques del consistori cambrilenc.

Al manifest, els municipis d'Arenys de Mar, Barcelona, Blanes, Cambrils, el Port de la Selva, l'Ametlla de Mar, l’Escala, la Ràpita, les Cases d’Alcanar, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Torredembarra i Vilanova i la Geltrú manifesten la seva "profunda preocupació pel crit d'alerta que transmet el sector pesquer català, que es troba en risc de desaparèixer o mantenir-se de forma residual en els propers anys. Diversos factors, derivats de la necessitat real de regular l’activitat per garantir la sostenibilitat del medi marí, fan que les Confraries i Federacions de pesca catalanes temin per la viabilitat del sector a curt termini. El sector pesquer català –organitzat en les seves Confraries i Federacions–, reuneix un conjunt de modalitats de pesca, arts menors, arrossegament, encerclament, marisqueig i palangre. Al voltant del 70% de les vendes de peix provenen de l’arrossegament, però la situació és delicada per a totes les modalitats". 

Adhesió al manifest

Segons es va llegir a la sessió plenària, "des dels municipis sempre hem percebut la sensibilitat i el compromís del sector pesquer amb la cura del mar, el seu medi de subsistència. Per tot plegat, el municipi de Cambrils amb la conformitat de tots els grups polítics que conformen l’Ajuntament acorden: l'adhesió de Cambrils al Manifest de municipis en defensa del sector pesquer; donar suport públicament a les demandes del sector pesquer i contribuir a fer visible la seva denúncia, per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre les repercussions que pot tenir una possible desaparició de l’activitat; convidar, a través de les entitats municipalistes FMC i ACM, a l’adhesió del món local al manifest en suport del sector pesquer; traslladar la preocupació del sector pesquer i del món local al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, per tal de sol·licitar el seu suport; traslladar la preocupació del sector pesquer i del món local al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern de l’Estat espanyol, per sol·licitar que escolti el sector pesquer català i promogui modificacions en les mesures de regulació de la pesca, amb l’objectiu de garantir el futur de l’activitat i establir un grup representant –integrat per municipis, Confraries i Federacions de pesca–, per tal de coordinar les accions que es deriven d’aquest manifest".

L’Apunt

Text íntegre del Manifest de municipis en defensa del sector pesquer
Els municipis d'Arenys de Mar, Barcelona, Blanes, Cambrils, el Port de la Selva, l'Ametlla de Mar, l’Escala, la Ràpita, les Cases d’Alcanar, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Torredembarra i Vilanova i la Geltrú, manifestem i expressem la nostra profundapreocupació pel crit d’alerta que ens transmet el sector pesquer català, que es troba en risc de desaparèixer o mantenir-se de forma residual en els propers anys. Diversos factors, derivats de la necessitat real de regular l’activitat per garantir la sostenibilitat del medi marí, fan que les Confraries i Federacions de pesca catalanes temin per la viabilitat del sector a curt termini. El sector pesquer català, organitzat en les seves Confraries i Federacions, reuneix un conjunt de modalitats de pesca, arts menors, arrossegament, encerclament, marisqueig i palangre. Al voltant del 70% de les vendes de peix provenen de l’arrossegament, però la situació és delicada per a totes les modalitats, tal com denuncia el sector, per tres motius principals:

Aplicació espanyola del MAP europeu:


L’any 2019 la UE va aprovar Pla Multianual (MAP) de pesca demersal per a la Mediterrània Occidental, que abasta la flota d’arrossegament dels estats de França, Itàlia i Espanya. Aquesta norma, que pretén regular aquesta modalitat pesquera fins al 2025, esdevé de difícil aplicació en traslladar-se a la normativa pròpia del govern espanyol, ja que redueix les jornades de pesca a un percentatge que posa en risc la viabilitat socioeconòmica del sector.Amb el benentès que són necessàries mesures de recuperació del recurs a la nostra mar, els municipis ens sumem a la demanda del sector pesquer de reduir la limitació de jornades de pesca. Els grans canvis demanen terminis més llargs d’implementació,si volem garantir la viabilitat del sector.

Obligatorietat d’una estimació de captura abans d’entrar a port:


La normativa espanyola obliga les embarcacions catalanes a efectuar una estimació de la captura abans d’entrar a port, mitjançant el “Diario Electrónico de Abordo” (DEA). Aquest fet s’ha demostrat que comporta un greu perill per la navegació, constatat en informes de diferents capitanies marítimes, i de fet ja ha causat almenys un accident mortal (embarcació El Fairell, al port de Barcelona). A banda de la situació d’inseguretat que comporta realitzar l’estimació en mar, les embarcacions es troben amb la dificultat de no poder excedir un marge d’error del 10% en els seus càlculs, la qual cosa els comporta importants sancions econòmiques.Des del sector es constata que aquesta mesura es va aprovar per a embarcacions d’altura i gran altura, que treballen en caladors llunyans (Terranova, Gran Sol, Madagascar, etc.) i que tenen TACS (totals admissibles de captura) o quotes de captura treballant amb marees de diversos dies, i que no és extrapolable per a la pesca del Mediterrani.

Esborrany del nou pla de pesca per al sector de l’encerclament:


El sector pesquer català ha rebut un nou entrebanc amb l’esborrany del nou pla de pesca per al sector de l'encerclament, amb uns propòsits per a una pesca de caràcter de “calador únic del Mediterrani”; les distincions entre les subdivisions geogràfiques GSA no unifiquen els criteris de tot el calador, amb greus perjudicis per a les zones GSA 5-6 (que comprenen la zona catalana). En aquest cas, els departaments de Pesca de Catalunya, València i Múrcia, han treballat per la NO acceptació i una esmena a la totalitat del pla de gestió, tant pel greu perjudici al sector, com a les Confraries i Federacions, com pel seu interès general, històric i cultural. En aquests moments aquest esborrany es troba aturat, però ara cal un treball conjunt, tant des de la part científica, com de l’administració i, sobretot, del sector pesquer. Els canvis que apliqui el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació haurien de basar-se en estudis socioeconòmics i dels recursos, així com comptar amb el sectors implicats.

Els factors exposats porten el sector a un escenari de risc per al seu futur i cal calibrar les derivacions d’aquesta situació. Una presència residual o la desaparició de l’activitat professional pesquera al nostre litoral tindrà conseqüències importants en l’economia del país, no només per la pèrdua de llocs de treball d’armadors i treballadors, sinó també de les estructures que en deriven, els mercats i, finalment, en la qualitat i el preu del producte que arribarà al consumidor. Així mateix, tindrà un important impacte en l’estratègia marítima del país i el desenvolupament de l’economia blava, que contempla la dinamització de l’espai marítim tot garantint l’equilibri social i territorial, sobre la base d’uns ecosistemes resilients, bio diversos i plenament funcionals. Des dels municipis sempre hem percebut la sensibilitat i el compromís del sector pesquer amb la cura del mar, el seu medi de subsistència. De fet, històricament han prioritzat la preservació dels recursos pesquers, amb l’establiment de regulacions més enllà de les imposades per la normativa vigent.

En són exemples els tancaments de polígons per la protecció d’alevins de peix, els parcs de biòtops, les zones de reserva pesquera del lluç i escamarlà, mesures tècniques per fer més sostenible la pesca d’arrossegament i reduir l’impacte sobre el fons marí, o les vedes biològiques, en què s’amarra la flota a port durant períodes que arriben fins a dos mesos, en èpoques de més presència de peix immadur. D’acord amb un estudi de maig de 2019 elaborat per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, el sector pesquer català aturava la seva activitat un 16% dels dies hàbils de pesca, per tal de lliurar-los a la recuperació del recurs, el peix. Per tot plegat, el municipi de Cambrils amb la conformitat de tots els grups polítics que conformen l’Ajuntament,

ACORDEN:


PRIMER. - L’adhesió de Cambrils al Manifest de municipis en defensa del sector Pesquer.

SEGON. -Donar suport públicament a les demandes del sector pesquer i contribuir a fer visible la seva denúncia, per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre les repercussions que pot tenir una possible desaparició de l’activitat.

TERCER. - Convidar, a través de les entitats municipalistes FMC i ACM, a l’adhesió del món local al manifest en suport del sector pesquer.

QUART. - Traslladar la preocupació del sector pesquer i del món local al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, per tal de sol·licitar el seu suport.

CINQUÈ. - Traslladar la preocupació del sector pesquer i del món local al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern de l’Estat espanyol, per sol·licitar que escolti el sector pesquer català i promogui modificacions en les mesures de regulació de la pesca, amb l’objectiu de garantir el futur de l’activitat.

SISÈ. - Establir un grup representant, integrat per municipis, Confraries i Federacions de pesca, per tal de coordinar les accions que es deriven d’aquest manifest.

Comenta aquest article