Cultura

Cinema

El cicle «Cinema, memòria, pau i drets humans» de la Filmoteca de Catalunya arriba a alumnes cambrilencs de la mà de l'ACTE

Es va realitzar una sessió formativa, a l'Ateneu Juvenil, amb prop d'un centenar d'alumnes de quart d'ESO de l'institut Ramon Berenguer IV

Per Redacció

Imatge de la sessió que es va organitzar el passat dilluns a l'Ateneu Juvenil
Imatge de la sessió que es va organitzar el passat dilluns a l'Ateneu Juvenil | Cedida

El cicle "Cinema, memòria, pau i drets humans" de la Filmoteca de Catalunya va ser present a Cambrils, el passat dilluns 9 de maig, de la mà de l'ACTE (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre). En aquesta ocasió es va realitzar una sessió formativa, a l'Ateneu Juvenil, amb prop d'un centenar d'alumnes de quart d'ESO de l'institut Ramon Berenguer IV.

El programa Filmoteca per a les escoles està adreçat a centres educatius i té l’objectiu de fomentar l’interès d’infants i joves pel cinema, així com de formar els espectadors i espectadores del futur, tot posant en valor el nostre patrimoni cinematogràfic. El cicle "Cinema, memòria, pau i drets humans" inclou projeccions i activitats pedagògiques associades als àmbits de memòria democràtica, pau i drets humans, i vinculades a un dia internacional relacionat amb aquestes temàtiques. Aquest cicle està organitzat pels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Memorial Democràtic i el Departament d’Educació.

Fomentar la reflexió crítica sobre els drets humans

L’objectiu és fomentar la reflexió crítica sobre els drets humans entre l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Les sessions es duen a terme, des de fa 8 anys, a la seu del Raval de la Filmoteca de Catalunya, amb entitats del sector de la cooperació especialistes en cada temàtica i es prepara l’activitat amb l’escola a partir de recursos didàctics dissenyats per cada ocasió. En aquest cas, la Filmoteca ha fet arribar el programa més enllà de Barcelona, a Cambrils.

El programa es proposa establir aliances amb els cineclubs adherits a la Federació Catalana de Cineclubs –en aquest cas ACTE Cambrils– per tal d’apropar aquesta activitat a centres educatius d’arreu del territori. Les sessions s’ofereixen de manera totalment gratuïta als cineclubs i sales associades a FilmoXarxa.

Cada sessió inclou: un programa audiovisual amb curtmetratges i fragments de pel·lícules; una dinamització per part de l’entitat Drac Màgic i, la participació d’associacions implicades en el treball actiu en l’àmbit dels drets humans. En el cas de Cambrils va assistir una representant de CEAR (Comissió Espanyola d’ajuda al refugiat) i material didàctic per treballar prèviament i posteriorment a l’aula. D’entre les temàtiques incloses a Cambrils es va escollir el Dia Internacional del la Persona Migrant.

Comenta aquest article