Cooperació
Mans Unides destina prop de 500.000 euros a onze projectes d'emergència al continent africà
Els projectes van encaminats a fer front a les necessitats de les poblacions afectades per la crisi climàtica, la fam i la violència a Àfrica
Mans Unides destina prop de 500.000 euros a onze projectes d'emergència per a fer front a les necessitats de les poblacions afectades per la crisi climàtica, la fam i la violència a Àfrica. L'any 2022 està sent especialment complicat per al continent africà. A la greu emergència alimentària, que ha posat en risc la vida de milions de persones –fonamentalment en la Banya d'Àfrica–, se sumen les inundacions causades pels ciclons i les tempestes tropicals a Madagascar o Moçambic i la important crisi humanitària als països afectats per la violència i els conflictes, com els de la zona del Sahel.
«Aquests problemes passen desapercebuts per a la resta del món, al no trobar pràcticament ressò en els mitjans de comunicació», lamenta Mabel Ibáñez, coordinadora de projectes a Àfrica de Mans Unides. «La situació a Àfrica ens ha portat a destinar, en el que portem de 2022, prop de 500.000 euros a 11 projectes d'emergència per a fer front a les necessitats de les poblacions afectades. Etiòpia (Tigray), Somàlia, Kenya, Moçambic, Malaui, Madagascar i Burkina Faso han estat els països destinataris d'aquestes iniciatives», informa Ibáñez.
Greus efectes del canvi climàtic
Els greus efectes del canvi climàtic entre les poblacions més vulnerables són motiu de preocupació per a l'ONG de l'Església catòlica. «Hem hagut d'aprovar diverses iniciatives d'emergència per pal·liar els danys de les pluges erràtiques o dels ciclons en les comunitats en les quals treballem», informa Ibáñez. «El maltractament al planeta té conseqüències en l'agricultura, la pesca i la ramaderia, que són els mitjans de vida de les comunitats més vulnerables, i afecten, a més, a la salut o a l'educació. Igual que les sequeres prolongades, que porten a la fam a poblacions senceres».
La fam severa afecta a 13 milions de persones
Al febrer el Programa Mundial d'Aliments va llançar les primeres alarmes: la fam severa afectava a 13 milions de persones a Etiòpia, Kenya i Somàlia. Des de llavors, la pitjor sequera dels últims anys amenaça a milions de persones en la Banya d'Àfrica. Una xifra que, segons Ibáñez, «no ha fet més que augmentar, impulsada per conflictes com el del Tigray etíop i, últimament, per la guerra a Ucraïna».
Mans Unides no pot romandre indiferent davant tant de sofriment produït, en gran manera, per les enormes desigualtats que generen fam i pobresa. «Amb els nostres projectes de desenvolupament intentem prevenir aquestes situacions, però, en moltes ocasions, l'emergència és inevitable i hem de fer-li front amb l'ajuda humanitària específica», explica Mabel Ibáñez.
Per a més informació www.mansunides.org