Informació general

Litoral

Es delimita la primera reserva marina de Cambrils i es col·loquen vuit biòtops, a la zona del Cavet

Ahir es va començar a col·locar el primer d'aquests biòtops dins d'aquesta acció que està enquadrada en el pla d'usos del litoral

Per Lluís Rovira i Barenys

El primer dels biòtops es va dispositar al fons marí del Cavet ahir al matí
El primer dels biòtops es va dispositar al fons marí del Cavet ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

La zona costanera propera al Cavet s'ha començat a delimitar com a reserva marina i ahir ja es va instal·lar el primer dels vuit biòtops que acollirà aquest indret. Aquestes estructures que es col·locaran al fons marí serviran de lloc de refugi de les diferents espècies marines i de cria per a d'altres. Segons va explicar el regidor de Serveis, Josep M. Vallès, enguany s'ha introduït aquesta actuació dins del pla d'usos del litoral, "dins l'abalisament de les platges hem introduït dues millores. Per una banda col·loquem aquests biòtops que posem en el canal d'aigües obertes per a nedadors que està centrat en la platja del Cavet i per una altra banda, fem la delimitació de la reserva marina d'aquesta platja i per tant és la primera reserva marina que tenim en condicions ja que estarà abalisada per boies". Vallès va afegir que aquesta reserva marina és el primer pas i que de cara a aquest estiu s'impulsarà el projecte Viu la posidònia ja que, segons el regidor, "aquesta platja té una de les praderies de posidònia més ben conservades del litoral i amb aquest projecte s'aprofitarà per a donar-ho a conèixer i dinamitzar-ho. La zona es podrà visitar a través de diferents activitats subaquàtiques i, per tant, es tracta d'una activitat nova i ben diferent a la típica de sol i platja".

Biòtops per a diferents finalitats

El dissenyador i constructor dels vuit esculls artificials que es col·locaran a la reserva marina del Cavet, Miquel Rota, va explicar que cadascun dels biòtops té un disseny diferent en funció de la utilitat que es persegueixi, "la base d'aquestes estructures és de carbonat de calci i és un material que fa uns 25 milions d'anys era corall. A la zona del Vendrell hi ha la principal pedrera d'aquest material i és el més adequat perquè la vida marina s'hi enganxi". Rota també va explicar que el ciment que utilitza per a fer aquestes estructures és un ciment que ja feien servir els romans " i és l'únic que dins la mar s'endureix, pot estar 2.000 anys dins l'aigua". Pel que fa al disseny dels biòtops, Rota va dir que n'hi havia uns "que són com un iglú i que serviran per refugi de les cries dels peixos en cas de temporals mentre que uns altres estan pensats perquè les sípies i els calamars hi dipositin els ous".

Miquel Rota i Josep M. Vallès al costat dels biòtops / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Dispositiu marítim per a la col·locació dels biòtops a la zona del Cavet / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article