Salut
La Generalitat baixa a fase de prealerta el pla d'emergències per pandèmies, activat el març del 2020 per la covid
El Procicat seguirà fent seguiment de la pandèmia després de gairebé 300 reunions del comitè tècnic
El Govern de la Generalitat va desactivar, ahir, la fase d'alerta del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l’evolució de la covid-19. Aquesta desactivació formal i jurídica del pla deriva del fet que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, amb l’excepció d’algunes mesures preventives de caràcter general com, per exemple, l’ús de mascaretes en determinats espais com el transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i les farmàcies. El pla per pandèmies es va activar en fase d'emergència el 12 de març del 2020 i el 15 d’octubre de 2021 es va rebaixar a fase d’alerta davant la millora de les condicions de la pandèmia.
Al llarg de tot aquest temps, s’han dut a terme 286 reunions del Comitè Tècnic del Pla, i un total de 29 reunions de la Taula de serveis i subministraments essencials. També s’han realitzat reunions de coordinació d’àmbit territorial amb els municipis a totes les demarcacions.
Se seguirà fent el seguiment de l'evolució de la pandèmia
Amb la prealerta del pla se seguirà fent seguiment de l’evolució de la pandèmia i es mantindrà l’estructura general de coordinació necessària i especialment l’avaluació del risc en continu amb salut pública i protecció civil per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia si es produeix un empitjorament de la situació.
"Es manté un grup de seguiment i avaluació del risc que podria alertar els consellers [d'Interior i Salut] si fos necessari per reactivar el pla en qualsevol moment", destaca la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat. El Pla per pandèmies és codirigit per Interior i Salut. La resta de plans de Protecció Civil tenen una direcció única, la d'Interior en la figura del conseller.
El Pla especial d’emergències per pandèmies, del qual el Consell Executiu va aprovar la seva revisió el 29 de març passat, dona suport a l’estratègia de Salut Pública en la gestió de les emergències associades a pandèmies o epidèmies greus que afectin Catalunya.
El pla contribueix a garantir el ple respecte i la menor restricció dels drets i les llibertats de les persones, establint la coordinació dels agents que formen part del sistema de protecció civil i emergències, amb l’aplicació de mesures de contenció per evitar els contagis, dissenyant estratègies i sistemes de suport per al manteniment dels serveis essencials i establint estratègies per a la gestió de situacions de risc derivades del risc d’emergència associada a pandèmies. Així, es vol prevenir l'abandonament d’infraestructures crítiques o la incapacitat d’atendre serveis i necessitats bàsiques de la població amb indefensió de col·lectius vulnerables, entre altres.
Primer Pla per pandèmies de l’Estat
El Pla d’Actuació del Procicat per pandèmies va ser elaborat l’any 2009, fruit d’un intens treball liderat pel Departament d’Interior (Direcció General de Protecció Civil) i el Departament de Salut i va ser aprovat per acord de govern el mes de febrer de 2010. Va ser revisat per actualitzar-lo el mes de febrer de 2020 i aquesta revisió va ser aprovada el 3 de març de 2020, facilitant la resposta a la pandèmia del covid-19.
Fruit d’aquesta revisió el nom tècnic del Pla va passar a ser Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. En aquests dos casos, l’eina jurídica era un Pla d’Actuació específic dins del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat i amb la revisió del passat mes de març de 2022, la seva entitat es va veure reforçada com a Pla Especial d’Emergències per Pandèmies a Catalunya com a resposta específica a un risc greu i amb les millores incorporades que deriven de l’experiència en la gestió de la lluita contra la covid-19. "És un pla molt més ampli i complet i que dona més cobertura als drets jurídics dels ciutadans", indica Salvat.