Serveis
Comaigua presenta el projecte REMAR a la conferència internacional sobre aigües subterrànies a París
El projecte REMAR és una iniciativa amb finançament europeu, per recarregar l’aqüífer del Baix Camp amb l’aigua tractada a la depuradora de Cambrils
Comaigua ha presentat el projecte LIFE REMAR de recarrega de l’aqüífer del Baix Camp a la conferència Internacional sobre aigües subterrànies celebrada a la Universitat Sorbona de París. En aquesta conferència “Groundwater, key to the Sustainable Development Goals”, celebrada els passats 18,19 i 20 de maig, es va tractar l’important paper de les aigües subterrànies en el desenvolupament sostenible global i el projecte LIFE REMAR n’ha estat una referència.
Aquesta trobada anual està coorganitzada per entitats estatals i internacionals com el Comitè Francès d'Hidrogeologia (CFH) de l'Associació Internacional d'Hidrogeòlegs (IAH), el Programa Hidrològic Intergovernamental de la UNESCO, l'Associació Francesa de l'Aigua, el Ministeri per a la Transició Ecològica, l’Agence de l'Eau Seine Normandie i la Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM). En aquest marc, Comaigua va presentar el projecte LIFE REMAR, una prova pilot per recarregar l'aqüífer del Baix Camp amb aigua tractada a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Cambrils. El projecte REMAR, que compta amb finançament europeu, pretén fer front a l'escassetat d'aigua a partir de retornar, en unes condicions òptimes, un bé bàsic al seu medi. Per fer-ho, s’emprarà una pionera tecnologia de gestió de recàrrega d'aqüífers, anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR), mitjançant un sistema de basses artificials amb capes reactives per infiltrar l’aigua a l’aqüífer del Baix Camp.
Presentació dels primers resultats obtinguts
Durant la presentació, a càrrec de Sara Bagés, responsable del projecte, es va explicar en què consisteix el projecte i el seu objectiu principal de demostrar a escala real la viabilitat de la tecnologia per eliminar els contaminants emergents, els gens resistents als antibiòtics i patògens de l’aigua per renaturalitzar-la. També es va fer un resum de totes les accions que s’implementaran durant el projecte així com la presentació dels primers resultats obtinguts en la caracterització hidrogeològica i la impermeabilització d’estacions de bombament, com els resultats que s’esperen obtenir al final del projecte.
L’objectiu de la trobada era compartir coneixements, experiències i bones pràctiques sobre aigües subterrànies des d'una perspectiva del desenvolupament sostenible. Per això, va reunir especialistes en recursos hídrics subterranis i, més àmpliament, en aigua (científics, gestors i decisores nacionals i locals, etc.) i també a nombrosos usuaris i representants de la societat civil (empreses de proveïment d'aigua i sanejament, industrials, agricultors, ONG, etc.). Per a Tiphaine Anderbouhr, gerent de Comaigua, “el LIFE REMAR és un projecte que pot esdevenir una referència pel que fa a la gestió sostenible de l’aigua i retornar-la al medi. Participar en aquesta conferència internacional representa un reconeixement a la importància d’aquest projecte i aportem el nostre coneixement perquè es pugui implementar en altres zones amb unes condicions similars”.
Procés de recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp
Després de passar tots els processos de tractament per a la seva depuració, una part de l'aigua tractada a l'EDAR de Cambrils, 400 m3/dia, es conduirà cap a dues basses artificials que infiltraran l'aigua a l'aqüífer per a la seva regeneració, així seguirà un procés natural.
El projecte REMAR està liderat per Comaigua i compta amb la participació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Mejoras Energéticas. Durant el projecte es realitzarà un estudi per a la implementació del sistema a altres zones amb unes condicions similars així com l’escalat del procés. El projecte està finançat per la Unió Europea i es preveu finalitzar-lo l’any 2025.