Informació general

Robert Benaiges: "Si no se'ns dóna la raó anirem al Tribunal Constitucional, a l'europeu o al celestial"

Per Berta Ruiz



Robert Benaiges, entremig de Dani Pallejà i Anna Peláez, mostra la fotocòpia d'una de les actes polèmiques
El PSC va convocar ahir en roda de premsa els mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer el seu posicionament sobre la decisió de la Junta Electoral Central de donar per vàlid el vot al PP que ha provocat la pèrdua d'una regidora del PSC a favor del número 3 del PP.

A l'acte hi van ser presents l'alcalde en funcions –Robert Benaiges– i dos regidors socialistes –Dani Pallejà i Anna Peláez–. Abans però, de donar comptes sobre les accions que s'han emprès per "restablir la legalitat del procés electoral", Benaiges va voler deixar molt clar la situació del nou pacte de govern tot i els canvis que s'han donat, momentàniament, en la distribució en el nombre de regidors d'ambdues formacions. En aquest sentit, Robert Benaiges va remarcar que el pacte de govern acordat entre PSC, ERC i ICV, "és un pacte estable i continua endavant a pesar de les circumstàncies. Els números ens ho permeten i tenim majoria més que suficient per poder governar amb tranquil·litat, per complir el mandat que els ciutadans ens van donar amb una victòria molt clara. Les eleccions van donar un clar guanyador i això és indiscutible, a pesar de que algú vulgui fer veure el contrari utilitzant maniobres estranyes".

Robert Benaiges: "Es va posar en marxa la política de despatx bruta"

El passat dilluns es va rebre la notificació de la Junta Electoral Central que atorgava la validesa d'un dels vots del PP, que li donaven un nou regidor. Això es va rebre de manera sorprenent per part del PSC, "no només des de l'àmbit polític, sinó també des de l'àmbit de la pròpia gestió judicial de les diferents juntes electorals en les que s'ha tractat aquest tema", segons va afirmar ahir Benaiges. Des del PSC s'argumenta que es van tancar els col·legis electorals amb uns resultats determinats, "sense ni una impugnació, ni cap tipus d'al·legació o reclamació que s'hagi remarcat. Per tant, si qui té la potestat d'impugnar i posar al·legacions no ho fa aquella nit, no entenem com després poden sorgir els problemes que han sorgit i els resultats que han donat". De fet, segons va explicar Robert Benaiges, la pròpia alcaldable del PP –Carme Cros– va lamentar els resultats obtinguts pel PP aquella mateixa nit electoral dins del programa electoral que va emetre TV Cambrils, i no va fer referència a cap tipus d'incidència ni reclamació. No obstant, després d'analitzar els resultats i comprovar que amb dos vots més augmentaven un regidor en detriment del PSC, "es va posar en marxa el que nosaltres anomenem la política de despatx bruta que ha fet el PP", segons va afirmar Benaiges.

En tot moment, des del PSC es reclama que segons s'explica en la llei electoral, els representants no poden reclamar cap vot que no s'ha contemplat ni a l'acta d'escrutini de la mesa el dia de les eleccions ni a l'acta de l'escrutini general que es va fer el dia 30 de maig, ja que, segons afirmen, el que no s'ha reclamat en aquests documents no es pot anar a reclamar a la Junta Electoral Central. En aquest sentit, segons expliquen, les juntes electoral només poden entrar a valorar els vots que s'han reclamat en algun d'aquests dos documents. Segons Benaiges, "el procediment que s'ha seguit ha estat totalment irregular i ens deix als altres indefensos, perquè també podíem haver utilitzat els mateixos criteris en l'inici de tot el procés".

El PSC va presentar ahir un recurs contenciós electoral davant de la junta electoral de zona, que ho traslladarà a la contrapart, en aquest cas el PP. Posteriorment hi haurà un període d'al·legacions i seguidament arribarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquest sentit, segons va explicar Benaiges, "tot i que no som partidaris d'obrir processos, crec que ho hem de fer per dignitat democràtica, per la defensa dels interessos del nostre partit que són legítims i per la voluntat clara i majoritària dels ciutadans de Cambrils. Esperem que es faci justícia, però la justícia del sentit comú, o tots iguals o tots diferents. Anirem on faci falta i farem el que faci falta per allò que considerem que és just. Si no se'ns dóna la raó anirem al Tribunal Constitucional, a l'europeu o al celestial. No hi ha dret al que ens han fet aquí a Cambrils".

Robert Benaiges: "Li dono la raó al senyor Garriga en que les eleccions es guanyen a les urnes, no als despatxos"

Robert Benaiges també va voler puntualitzar ahir algunes declaracions realitzades des d'altres partits polítics. En aquest sentit, Benaiges va voler recordar les paraules expressades pel regidor popular Francesc Garriga, en les que afirmava que les eleccions es guanyen a les urnes i no als despatxos. Sobre aquestes paraules, Benaiges va manifestar estar d'acord amb aquesta afirmació, tot i que segons va dir, "ell no pot utilitzar aquest argument. Em sembla d'un cinisme pujat de to, quan hem demostrat amb documents, que qui ha anat als despatxos a buscar coses que les urnes no han dit, ha estat el senyor Garriga".

D'altra banda, Benaiges també va referir-se a les declaracions de la número u de la llista popular –Carme Cros– en les què manifestava sentir-se decebuda sobre l'actitud del cap de llista del PSC. Benaiges va explicar que no podia anar a parlar amb una persona i un partit que el dilluns següent, després de la nit electoral, ja plantejaven tot aquest procés. Robert Benaiges també va voler manifestar que el PP "aclareixi la seva postura com a oposició. M'imagino que volen plantejar el mateix tipus d'oposició que tenen com a partit: l'atac directe a la persona". Sobre d'altres declaracions fetes a la premsa per altres caps de llista, Benaiges també va voler contestar a les declaracions del cap de llista de la PLIC –Xavier Martí– que també va manifestar la seva decepció sobre l'actuació del candidat socialista. En aquest cas, Benaiges va voler deixar molt clar que el PSC va guanyar les eleccions, que és qui ha d'escollir govern i que des del partit s'havia prioritzat durant tota la campanya la voluntat de reeditar el pacte d'esquerres.

Trobar línies de col·laboració amb CiU

D'altra banda, Benaiges va voler destacar que li agradaria buscar d'una "manera molt clara i expressa línies de col·laboració amb CiU". Segons va afirmar, "hem formalitzat un pacte amb ERC i ICV, estable i prioritari, però m'agradaria trobar línies de col·laboració amb CiU per tal de que en el proper mandat tinguem el màxim acord i consens possible entre les quatre forces per tirar endavant el projecte de ciutat. Podem trobar fórmules que ens ajudin a treballar de manera conjunta i després ja veurem com quallarà".

Comenta aquest article