Societat

Parcs

El Parc Samà acollirà, els dies 18 i 19 de juny, la 4a Festa dels Indians i el Modernisme

Durant la jornada es podrà gaudir d'actuacions de música en viu, visites teatralitzades i la inauguració del laberint de blat de moro

Per Berta Ruiz

Francisco Javier Castillo, Oliver Klein i Yolanda Burgos tallant la cinta inaugural de la nova Aula de la Natura del parc
Francisco Javier Castillo, Oliver Klein i Yolanda Burgos tallant la cinta inaugural de la nova Aula de la Natura del parc | Berta Ruiz

El Parc Samà acollirà, els propers 18 i 19 de juny, la quarta edició de la Festa dels Indians i el Modernisme. En aquesta ocasió, la festa girarà entorn de la figura de Miquel Ballester, un navegant i comerciant tarragoní qui va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib durant els segles XV i XVI. Durant les dues jornades també es comptarà amb actuacions en viu de música cubana així com visites amenitzades per un grup d'actors i actrius. A més, s'inaugurarà el laberint de plantes de blat de moro que cada primavera creix en aquest jardí històric del parc. Ahir al migdia tenia lloc la roda de premsa d'aquesta iniciativa a càrrec de l'alcalde Oliver Klein, la regidora de Turisme Yolanda Burgos i Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà.

El tarragoní Miquel Ballester, un personatge de llegenda 

Tal com va detallar Francisco Javier Castillo, enguany es va decidir centrar la Festa dels Indians i del Modernisme entorn la figura de Miquel Ballester. Segons va dir,aquest il·lustre tarragoní va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib. Segons documenta fra Bartomeu de les Cases, va néixer a Tarragona mentre el seu pare residia temporalment en aquesta ciutat, estant al servei del rei Joan II. El protagonista de la IV Festa dels Indians del Parc Samà va exportar el cultiu de la canya de sucre des de Mallorca, l'illa originària de la família. Va ser un gran amic de Cristòfor Colom, a qui va acompanyar en el seu segon viatge a Amèrica, i es va convertir en el seu missatger de confiança davant dels Reis Catòlics. Va ser nomenat alcaid de la fortalesa de Concepció de la Vega Real, al nord-oest d'Isabela la Nova (actual Santo Domingo), i va haver de liderar la seva defensa enfront de l'exèrcit rebel de Francisco Roldán.

Un 50% de descompte a l'entrada a les persones que vesteixin com els antics indians

Amb l'objectiu de fomentar que l'ambient de l'època impregni tots els aspectes de la jornada, el Parc Samà anima els visitants a gaudir d'aquesta festa vestits amb roba que rememori l'estètica dels antics indians. De fet, el parc oferirà un descompte del 50% a l'entrada a les persones que hi acudeixin vestits de blanc. Durant els dos dies, el jardí obrirà les portes des de les 10 hores del matí fins a les 20 hores del vespre. La celebració de la Festa dels Indians i del Modernisme compta amb el suport del grup San Miguel i de vermut Yzaguirre.

Un espai cultural, paisatgístic i patrimonial

En el torn de parlaments, la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, va destacar el gran volum de persones que es mou arreu dels parcs de la Xarxa Europea de Jardins Històrics i va valorar "la fantàstica recuperació paisatgística" que s'ha fet del Parc Samà. La regidora va subratllar la revalorització de l'espai com un producte turístic, tant a nivell cultural, patrimonial i educatiu.

Per la seva part, Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, va agrair la perfecta sintonia amb l'Ajuntament i va destacar la seva aspiració a tornar a les xifres de visitants de l'any 2019, abans de la pandèmia: "Vam passar de 12.000 visitants el 2012 a 135.000; al nostre escenari més optimista, després dels 72.000 turistes del 2021, esperem tornar aquest any a aquests mateixos nivells". Castillo va donar detalls de les activitats que es viuran al Parc Samà el cap de setmana del 18 i 19 de juny i va engrescar a tothom a participar d'un ambient indià i modernista. 

Finalment, l'alcalde, Oliver Klein, va posar en valor la tasca de recuperació de la naturalesa que es realitza al parc, a més de la intensa col·laboració publicoprivada per revitalitzar un projecte que permet diversificar l'oferta turística de Cambrils. "Posar en valor la riquesa botànica, zoològica i històrica del Parc Samà és en la línia del turisme que volem" va destacar.

A dalt, imatge de la roda de premsa de presentació de la Festa dels indians; a sota, visitant la nova Aula de la Natura (fotos: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

Aula de la Natura

Aquest any el Parc Samà també inaugura la nova Aula de la Natura, situada a l'edifici de l'antiga faisanera, que es destinarà principalment a acollir les visites escolars que acudeixen regularment al parc per gaudir i aprendre de la seva rica varietat d'espècies botàniques i zoològiques. Ahir, en l'acte de presentació de la Festa dels Indians, es va procedir a fer el protocol·lari tall de cinta. Tant l'alcalde com la regidora i el responsable de l'empresa que gestiona el parc van poder visitar aquesta remodelada aula de natura.

Comenta aquest article