Article publicat a Revista Cambrils el mes de juny de 1974
Cambrils i la medicina catalana, tots a una
Juny 1974 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005
Estampes cambrilenques / Juny 1974
No hi ha dubte que la diada del 19 del mes passat serà recordada amb joia per tots els amants de Cambrils i de les seves coses. Es tractava de retre homenatge a Antoni de Gimbernat, un dels homes importants que Cambrils ha lliurat a la història, en el dos-cents aniversari d'aquell viatge que Carles III li encarregava i que es veuria culminat per un èxit sorollós en favor de la ciència medicoquirúrgica d'Espanya. El retard que en la celebració provocà l'operació del Dr. Domingo Sanjuán féu produir la curiosa coincidència que la festa se celebrés el mateix dia en què, sis anys abans, s'havia inaugurat el monument que Cambrils aixecà a aquest seu fill il·lustre.
Els actes resultaren en extrem rellevants, ja que a aquests se sumà representativament tot el poble de Cambrils, amb el seu Ajuntament i totes les entitats culturals, econòmiques, socials i centres d'ensenyament de la vila, així com la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, que estigué present amb quasi la totalitat dels seus membres, i els Col·legis Oficials de Metges de les quatre províncies catalanes, representats pels seus presidents. Van ser preparats a consciència pel municipi amb l'edició d'un fullet, repartit profusament, en què es glossava l'exemplar biografia d'en Gimbernat, i es recollien les opinions d'una sèrie d'eminències mèdiques de diverses regions d'Espanya sobre la vida o l'obra de l'insigne cambrilenc.
Començaren a les dotze del migdia amb la recepció dels senyors acadèmics a la Sala de Sessions de l'Ajuntament, endiumenjada com en les grans solemnitats i plena de gom a gom, així com el vestíbul i passadissos, plens d'un públic enfervorit. Fet el silenci, el senyor alcalde pronuncià un breu parlament de salutació als senyors acadèmics, autoritats i poble present. Li contestà el senyor president accidental de la Reial Acadèmia, Dr. Lluís Trias de Bes, que digué que l'Acadèmia de Medicina tenia un deute amb el gran investigador anatòmic Dr. Gimbernat, deute insaldable, però que es pretenia minvar amb la col·locació del seu bust en marbre en el gran amfiteatre de l'Acadèmia, amb l'entrega a Cambrils de la seva reproducció en bronze i fent un calorós elogi de la personalitat d'en Gimbernat.
Els actes en homenatge a Gimbernat resultaren en extrem rellevants, ja que a aquests se sumà representativament tot el poble de Cambrils, amb el seu Ajuntament i totes les entitats culturals, econòmiques, socials i centres d'ensenyament de la vila, així com la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, que estigué present amb quasi la totalitat dels seus membres, i els Col·legis Oficials de Metges de les quatre províncies catalanes, representats pels seus presidents.
Seguidament, enmig d'una ovació dels presents, el senyor Recasens i el Dr. Trias de Bes estiraren la senyera que cobria el bust, i quedà de manifest l'obra artística de l'escultor Joan Rebull, que fou molt felicitat ja que es trobava present a l'acte. Al peu del bust es fotografiaren en grup les més destacades personalitats de la medicina actual, com són els doctors Trias de Bes, Gil Vernet, Broggi, Rocha, Gómez, Piulachs, Sarró, Rodríguez Arias i molts altres que sentim no recordar.
A continuació l'alcalde pronuncià un breu discurs d'exaltació de Gimbernat i féu entrega als Drs. Agustí Gómez i Gómez i Salvador Gil Vernet d'unes artístiques plaques d'argent en reconeixement a la gran tasca realitzada en pro del prestigi i record d'en Gimbernat, i en reservà dues més per als Drs. Pere Domingo i Dídac Ferrer, que no pogueren assistir a l'acte. Les plaques foren entregades entre l'aplaudiment dels presents i, en nom dels doctors obsequiats, el Dr. Agustí Gómez pronuncià unes paraules d'agraïment i homenatge a Gimbernat.
Finalment foren repartits els primers premis de les tres categories del concurs literari-biogràfic que sobre Gimbernat convocà l'Ajuntament entre els nois i joves el passat mes de març. De mans de l'alcalde reberen el premi per a la primera categoria (11 i 12 anys) els nens F. Xavier Bas Sarrà, Josep 1\42 Castells Cabré i Francesc Ferrando Piera. Per a la segona categoria (13 i 14 anys), Josep M2 Joan Tutusaus, Francesc Josep Ciuret i Josep Pere Puche Rebull, i per a la tercera categoria (15 a 18 anys), Jordi Pallisé Rovira, Apel·les Carod Rovira i Jordi Mas Carbonell. Tots reberen l'aplaudiment dels assistents a l'acte.
Acabada la festa a l'Ajuntament, les autoritats, els senyors acadèmics, els presidents dels Col·legis de Metges i el poble es dirigiren a peu fins a la rambla de Vidal i Barraquer on, davant del monument a Gimbernat, oferiren una corona de llorer, per part de la Reial Acadèmia de Medicina, els Drs. Trias de Bes i Rodríguez Arias, president en funcions i secretari general. Una altra corona de llorer l'Ajuntament fou dipositada per l'alcalde i el Sr. Antoni de Gimbernat, de la família de l'homenatjat. A continuació foren posats al peu del monument nombrosos rams de flors, ofrena d'entitats, corporacions i col·legis enmig de l'aplaudiment general del públic.
Després de l'ofrena floral, l'Ajuntament oferí un refrigeri als seus convidats.
Cal fer notar la presència en aquests actes de la família Vidal-Barraquer i dels senyors Antoni Gimbernat Murioz, M2 Teresa Gimbernat Maseras i Marc Ribas Gimbernat, tots ells descendents familiars de l'il·lustre homenatjat i que vingueren de Barcelona i d'altres localitats per sumar-se als actes programats.
Aquests actes que, durant quasi tres mesos, s'han anat celebrant en homenatge a Gimbernat es clausuraren el dia 8 de juny amb l'excursió que l'Ajuntament havia promès als vint-i-vuit nois guanyadors del concurs literari sobre Gimbernat més amunt esmentat. L'objectiu d'aquesta era visitar alguns dels llocs on es desenvoluparen la vida i els estudis d'en Gimbernat. El matí anaren a Barcelona per visitar aquell famós Col·legi de Cirurgia on el gran mestre estigué de catedràtic des de l'any 1762 al 1774. Els cambrilencs foren rebuts, acompanyats i atesos en la detinguda visita pels acadèmics Drs. Agustí Gómez i Gómez i Belarmí Rodríguez Arias, que explicaren tot d'interessants detalls sobre la vida d'en Gimbernat i el funcionament del Col·legi.
A la tarda es visità la ciutat de Cervera i la seva famosa Universitat, on es formaren tot un devessall de catalans il·lustres, entre ells Gimbernat, que estudià allí entre el 1749 i el 1755 (dates probables). En la visita els joves cambrilencs foren acompanyats pel propi alcalde de la ciutat, senyor Joan Salat, que amb tota gentilesa i deteniment explicà la història del notable edifici, l'estat en què es troben les obres de restauració i el destí cultural que es pensa donar a l'amplíssima edificació.
Creiem que els joves expedicionaris tragueren un bon fruit d'aquestes visites a uns centres culturals i històrics de gran relleu i enorme prestigi, que poques persones tenen ocasió de veure i recórrer, i menys encara acompanyats i assessorats per tant distingides personalitats, a les quals cal agrair de cor les atencions rebudes.