Informació general

Les activitats marineres centraran, un any més, els actes festius de la Festa Major de Sant Pere

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta; Pitu Pijoan, Neli Queral, Jordi Piqué i Siscu Gil, el passat divendres en la roda de premsa de presentació
El passat divendres al matí es va presentar en roda de premsa el programa d'activitats de la Festa Major de Sant Pere 2007, que es farà entre els dies 25 de juny i 1 de juliol.
A l'acte de presentació hi va ser present la regidora Cultura i Festes en funcions –Neli Queral–, que va destacar el caràcter tradicional i popular d'una festa molt lligada al món mariner cambrilenc i molt consolidada en el calendari festiu de la nostra població.

També van assistir-hi el president de l'associació Vent d'Estrop - Vogadors de Cambrils –Pitu Pijoan– i els membres de l'Arjau - Vela Llatina de Cambrils Jordi Piqué i Siscu Gil.

Enguany, segons els organitzadors de la festa, tot i no haver-hi grans novetats, sí que s'ha configurat un programa d'actes molt més ampli que en d'altres ocasions.

Regates, música i tradició

El primer acte de les festes d'enguany tindrà lloc el proper dilluns 25 de juny amb la presentació, al Centre Cultural, del llibre Elits locals i control social al Cambrils de la Restauració borbònica (1874-1923) de l'historiador cambrilenc Ignasi Martí, guanyador de la 5a Beca de Recerca "Vila de Cambrils". Dimarts 26 de juny es farà la inauguració de l'exposició fotogràfica Els barris marines de la Costa Catalana –produïda pel Museu Marítim de Barcelona i la CAM–, i el dia 27 es farà al Centre Les Basses la taula rodona "La pesca amb l'artet a Cambrils". La vigília de Sant Pere a la tarda, es faran les ja tradicionals regates de llaguts al Torneig de Sant Pere, amb la participació dels clubs: Reial Club Nàutic de Tarragona, l'A.R. Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra, l'SCER L'Ametlla de Mar i els cambrilencs Vent d'Estrop. D'altra banda, el dia de Sant Pere, també es faran un any més les regates populars de llagut, "que comptaran amb més participació que mai", segons va explicar Pitu Pijoan.

El dijous 28 de juny també es farà la conferència "Veles d'ahir, veles per demà", amb motiu del projecte de recuperació de l'embarcació Teresa, que anirà a càrrec d'Enric García, cap del Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim de Barcelona. La mateixa vigília de Sant Pere es farà la tradicional revetlla popular de Sant Pere amb Tropical Orquestra i la revetlla Sant Pere Jove, a la platja del Regueral amb Tràfic i La Brassa.

El dia de Sant Pere també es faran nombroses actuacions per a totes les edats, amb una cercavila de gegants i nanos pel Port de Cambrils amb la Colla Gegantera Tota l'Endenga i el grup de grallers, una cantada d'havaneres al Casal Parroquial amb el grup Veus de Reus o la recreació de les cucanyes tradicionals de Sant Pere amb l'Agrupament Escolta Gent de Mar. El mateix dia 29 de juny també es farà la III Trobada de Vela Llatina de Cambrils, amb un acte de record a Josep Lluís Savall Rom, i acte seguit es farà el lliurament d'una nova embarcació de vela llatina a l'associació Arjau, a càrrec de les autoritats municipals. A la nit, i com a novetat, tindrà lloc un concert de sarsuela, a la plaça del Pòsit, a càrrec de la companya de Ferran Rigual, que presenta "Cent anys de sarsuela".

Pel dissabte 30 de juny hi destaca sobretot una nova edició de la Festa de l'Ormeig, a la platja de la riera d'Alforja, amb una demostració de la pesca tradicional a Cambrils, amb la tirada de l'art i del rall, subhasta de peix a l'antiga i una demostració del bot de salvament de Calafell. També hi haurà una sardinada popular al passeig de les Palmeres.

Comenta aquest article