Informació general

60 colles i 1.600 persones participen en la 32a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya celebrada a Cambrils

Per Judit Pinazo



Un moment de la cercavila pels carrers del Port amb les colles participants a la Trobada Bastonera
Aquest passat dissabte Cambrils va acollir la 32a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. En la trobada hi van participar un total de 60 colles d'arreu de Catalunya, una xifra rècord que no s'havia assolit mai fins ara en la història de més de tres dècades de la Trobada Nacional de Bastoners. Tot i que la colla del Ball de Bastons de Cambrils encara ha de fer el recompte definitiu, es calcula que van participar-hi entre 1.500 i 1.600 persones, entre músics i bastoners, i unes 2.000 persones en el sopar de fi de festa. Tal i com explicava Àngel Vallverdú, membre de la colla bastonera cambrilenca, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, la valoració de la trobada és més que positiva "tant per l'afluència de participants com per l'afluència de públic. El comportament de les colles va ser impecable". Per altra banda Vallverdú, en nom del Ball de Bastons de Cambrils, vol agrair la participació dels 200 col·laboradors i tothom que els va donar un cop de mà perquè l'organització de la trobada fos tot un èxit.

La festa es va iniciar
dissabte, entorn a les quatre de la tarda, amb la trobada de totes les colles participants a la plaça de l'Ajuntament. Seguidament, es van repartir en els diferents centres educatius –IES Cambrils, IES Ramon Berenguer IV i CEIP Marinada– on es van canviar i on es van inscriure. Després una part de les colles es van dirigir cap al Parc del Pescador i les altres cap a la plaça de la Concòrdia, i entorn a dos quarts de sis de la tarda es van iniciar les dues cercaviles. Finalment, cap a dos quarts de vuit de la tarda, es va posar punt i final a la cercavila amb la trobada de totes les colles al Mollet del Rec. Aquí, després dels parlaments de les autoritats i del president de la colla bastonera local, es va donar 10 minuts a totes les colles per a que piquessin totes a l'hora.
A continuació es va fer l'entrega de records. Destacar que Cambrils va estar representat en la trobada per dos grups, els veterans i la colla jove. El bastoner cambrilenc amb més edat va ser Amadeu Mas, de 72 anys a qui se li va fer un reconeixement públic.

Fi de festa al Parc del Pinaret

Un cop finalitzades les cercaviles, la festa va continuar al Parc del Pinaret, on es va celebrar el sopar de cloenda de la trobada i on hi van participar unes 2.000 persones. El Ball de Bastons va llogar una empresa de càtering que va preparar un menú de festa amb fideus rossos i estofat de vedella. Segons Vallverdú, el sopar va anar molt bé, ja que l'organització va ser molt bona i, tot i la gran afluència de gent, "no hi va haver ni una aglomeració ni una cua". Es va posar punt i final a la festa amb un ball de l'orquestra Mitjanit que es va allargar fins a altes hores de la nit.

Gran diversitat d'estils

Una de les característiques de les Trobades de Bastoners és la d'oferir una mostra de la gran diversitats d'estils, tant pel que fa a la música com a la manera de picar de les diferents colles. Tal i com explicava Vallverdú, no hi ha dues colles iguals en tot el país "ni en vestuari, ni en música, ni en coreografies". Tot i això Vallverdú destaca que sí que hi ha certa similitud entre algunes colles "el que anomenem famílies bastoneres, grups de colles que tenen afinitats entre elles, quant a vestuari, estil de música o forma de picar, però tot i això no són mai iguals". Un exemple clar, explicava Vallverdú, és el de Cambrils "ens assemblem moltíssim a les colles de bastoners de Montblanc i l'Espluga, ja que els nostres mestres van ser gent de Montblanc ara fa cent anys, però en aquests anys hem evolucionat i cadascú té unes característiques que els diferencien dels altres, tot i els punts en comú".

Actuació a Anglaterra

La
32a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya ha estat l'acte central de la celebració dels 100 anys d'història del Ball de Bastons de Cambrils, però en tenen més de previstos per als propers mesos. Un dels més immediats és la participació del Ball de Bastons de Cambrils el proper mes de juliol en un festival anglès de flabiols anglesos anomenat International Pipe and Tabor Festival que se celebrarà a la ciutat de Saint Albans.

Un altre dels projectes en els quals treballa la colla és el llibre de recull de la història del Ball de Bastons de Cambrils i que esperen poder publicar en els propers mesos. Destacar també que en la Festa Major del 8 de desembre tenen previst actuar i demanaran a l'Ajuntament que els paguin el mateix que van pagar a les 8 persones que van fer el ball de bastons el 8 de desembre de 1907, deu pessetes, com a acte simbòlic. Vallverdú va destacar també que el Ball de Bastons està treballant en altres coses, però encara estan per acabar de definir.

Comenta aquest article