Informació general

Llibres

Vicent Partal, autor del llibre Fronteres: «Només el 8% de les fronteres actuals a tot el món tenen més de 200 anys»

Partal, director de Vilaweb , va protagonitzar la xerrada d'ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran en la que va presentar el seu darrer llibre

Per Redacció

Lluís Rovira i Vicent partal, en la presentació del llibre "Fronteres", ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran
Lluís Rovira i Vicent partal, en la presentació del llibre "Fronteres", ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran | Berta Ruiz

Les fronteres entre països, "una invenció humana i origen de la majoria de conflictes i guerres al món", van centrar una primera part de la intervenció del periodista Vicent Partal, ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran. Partal va ser a Cambrils, ahir, per fer la presentació del seu darrer llibre, que du el nom de "Fronteres", en un acte organitzat per l'ANC local i el Consell local per la República i que va ser conduit per Lluís Rovira, director de revistacambrils.cat. "Fronteres" és el 12è llibre que ha fet Partal i és el tercer que presenta a Cambrils.

Vicent Partal va mostrar, a través d'un seguit de projeccions, els successius canvis de les línies frontereres que hi ha hagut entre els països en els darrers 200 anys ja que, tal com va dir, les fronteres es van començar a traçar a França, arran de la Revolució Francesa. Partal va dir que "no hi ha cap frontera eterna" i va posar casos paradigmàtics com és el dels successius moviments que han patit les fronteres que delimiten Polònia o bé la delimitació d'Europa i Àsia amb referència als Urals, uan maniobra que en el seu temps va propiciar Rússia per ser dins Europa". Pel que fa a l'estat espanyol, Partal va explicar que "Espanya s'ha fet la meitat de petita del que era, en el període que va quan vam néixer molts dels que estem aquí a la sala. En els mapes d'Espanya de quan érem petits sortien el Sàhara, Fernando Poo,..." i va afegir, "només el 8% de les fronteres actuals a tot el món tenen més de 200 anys".

El llibre "Fronteres", explica a través de 37 capítols, un conflicte polític de gran transcendència periodística a nivell mundial i on Partal hi ha pogut ser-hi present. El mateix Partal va explicar tres dels capítols; el de Lituània, on un home li va ensenyar els seus set passaports de nacionalitats diferents sense que s'hagués mogut mai de la mateixa casa. També va explicar el canvi de xip dels habitants d'Hong Kong i, com a tercer cas, la recuperació del gaèlic a un barri de Belfast. Abans de deixar pas a les intervencions del públic, Partal va dir que "el món ha de trobar una manera democràtica de canviar les fronteres".

Vicent Partal: "Espanya està destruint-se"

Després de l'explicació inicial es va obrir un torn de preguntes que es va encetar sota un dels darrers conceptes que Vicent Partal havia explicat, "Espanya està destruint-se, el procés independentista ha aconseguit mostrar davant el món que Espanya no és una democràcia".

Tot seguit, però, Partal va mostrar el seu recel cap a la classe política catalana dient que "tinc por de la nostra classe política" i va ser categòric a l'afirmar que "en els partits no s'hi pot confiar, no podem seguir aguantant una democràcia de tan baixa qualitat com la que tenim". Partal també es va referir a la "maniobra que hi ha per fer-nos oblidar el que va passar el 2017" i va ser categòric quan va afirmar que "la independència es va fer" i que Espanya, "a partir del 20 de setembre de 2017, va prendre  la determinació de fer servir la violència per mirar d'apagar el procés independentista".

Vicent Partal va encoratjar a la mobilització des de la base, al marge dels partits, i referint-se a una intervenció del públic en la que assenyalava l'edat de la gent que hi havia a la sala, Partal va dir "que sigui la gent gran qui encapçali la revolució se li ha de donar un gran valor. En altres països la gent gran és més conservadora i en alguns casos han estat qui han frenat els processos revolucionaris"

Comenta aquest article