Cultura

Documental

El documental «Arrels de mar» s'estrenarà, demà dissabte, al Cinema Rambla de l'Art

"Arrels de mar", que ja s’ha estrenat a Tarragona i Alcanar, és una pel·lícula documental que ens endinsa en el món de la pesca a través dels testimonis

Per Redacció

Cartell del documental "Arrels de mar"
Cartell del documental "Arrels de mar" | Cedida

El documental "Arrels de mar", dirigit per Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca, s’estrenarà demà dissabte a les 12 hores al Cinema Rambla de l’Art en el marc de la programació de la Festa Major de Sant Pere, patró dels pescadors. La projecció serà d’accés lliure i s’inclou dins les activitats del tercer trimestre del Campus Extens de la URV.  

"Arrels de mar", que ja s’ha estrenat a Tarragona i Alcanar, és una pel·lícula documental que ens endinsa en el món de la pesca a través dels testimonis de professionals de la mar de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Entre aquests protagonistes que apareixen al documental hi trobem persones de la Ràpita, Cases d’Alcanar, Tarragona i Cambrils, entre d’altres. 

El passat, present i futur de la pesca

La proposta va arribar durant el 2021 a l’Ajuntament de Cambrils i es va encarregar al Museu d’Història de Cambrils que hi donés suport amb la voluntat de mostrar els testimonis i les històries d’aquells i aquelles que d’alguna manera han trobat la seva vocació a la mar. Passat, present i futur de la pesca s’ajunten per donar a conèixer un dels oficis més antics de la nostra societat.

L’objectiu d’Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca responsables de la direcció i producció junt amb Millenials Films, és donar a conèixer els oficis relacionats amb la mar i posar en valor les tasques que s’han realitzat, i es realitzen, dia a dia, al llarg de tota la història. Un homenatge de 60 minuts, en català i en format 4k, per a totes les persones que s’estimen la mar i han trobat en ella el seu estil de vida, a més de donar identitat molt marcada als municipis on hi treballen des dels seus ports amb molt d’esforç.

A més de l’Ajuntament de Cambrils, a través del Museu d’Història de Cambrils, també han donat suport a la producció d’aquesta pel·lícula documental el Port de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alcanar.  

L’Apunt

Els directors

Emanuel Munteanu: "Fa cinc anys vaig conèixer el Port de les Cases d’Alcanar i va enamorar-me. Mentre passejava pel moll vaig fixar-me en les barques i els mariners que arribaven a terra carregats de peix i vaig preguntar-me si la gent coneixia veritablement què era l’ofici de pescador i tot el que l’envolta. Ara, després de cinc anys, m’endinso juntament amb la productora Laura Vargas-Machuca a donar a conèixer, mitjançant un documental que porta per nom “Arrels de mar”, les històries de quatre ports catalans que han vist com el pas del temps ha fet que tot canviï. Tarragona, Cambrils, Les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita són les destinacions escollides per a aquesta aventura marinera".

Laura Vargas-Machuca: "Quan l’Emanuel va explicar-me el projecte no vaig poder negar-li la meva ajuda. Recordo que no parava de parlar i poc a poc va encomanar-me la seva il·lusió per crear alguna cosa que fes conèixer a la gent el món de la mar i la història d’alguns dels ports catalans. Sóc tarragonina i he passejat infinitat de vegades pel Serrallo, he olorat la mar, he gaudit de l’estampa de les barques al port i he observat, amb estima, a les persones que s’hi dediquen a un dels oficis més antics i menys reconeguts, la pesca. “Arrels de mar” és passió, treball i sacrifici. És la història de la Maribel Cera, una dona pescadora que lluita pels drets de la dona a la mar; del Pepito Elorz, que va salvar disset vides en diversos naufragis; del Manolo González i la Mª Carme,que han passat tantes alegries com desgràcies a la mar; dels germans Casado, que van seguir les passes del seu avi com a mestres d’aixa; de la Rosa Sans, que diu tenir la sang salada i no poder viure lluny de la mar; o de la família Escala, que defineix la vida del mariner com una il·lusió constant".

Comenta aquest article