Informació general

Es restauren les dues fumeres de les antigues bòbiles

Per Judit Pinazo



Aspecte actual de les obres de restauració de la fumera de la bòbila del Rigual
El passat mes de febrer es van iniciar els primers treballs d'urbanització a la zona de la Bòbila, ubicada a l'entrada del municipi pel raval de Gràcia i amb una superfície de 86.500 metres quadrats. En aquesta zona, que es convertirà en els propers mesos en un espai verd amb equipaments públics i amb 346 habitatges, es conserven encara avui en dia les restes del que va ser una zona preindustrial, que va comptar amb diverses bòbiles, algunes d'elles actives fins a mitjans del segle XX. Actualment només queden dues fumeres d'aquestes bòbiles, la fumera de la bòbila del Rigual i la fumera de la bòbila del Vidiella, activa fins a inicis dels anys 80. Aquestes dues fumeres es rehabilitaran i quedaran preservades dins d'una zona verda. De moment ja s'està treballant en la rehabilitació de la fumera del Rigual, treballs que finalitzaran en les properes setmanes.

Aquesta fumera té una alçada de 20,44 metres i els treballs de remodelació, que està portant a terme l'empresa Vertisub, han consistit en el sanejament de les nombroses esquerdes que tenia la xemeneia. Segons explicava el regidor d'Obres Públiques en funcions –Joan Mas–, les esquerdes que tenia la fumera sembla que van ser produïdes per un llamp. De fet, a prop de la xemeneia encara es poden veure els forats d'un suport del cable que baixava del parallamps.

Pel que fa a la part superior de la xemeneia, com que estava molt inclinada, s'ha desmuntat un tros i s'ha intentat reciclar les peces de ceràmica per construir de nou amb el màxim de peces originals la part més superior de la xemeneia i se n'ha restaurat el coronament. Perquè s'assemblés el màxim al coronament originari, s'han consultat fotografies i s'han pres com a model.

Per tal d'assegurar bé la xemeneia s'han posat uns cèrcols d'acer inoxidable amb la finalitat d'abraçar la fumera i que no es torni a obrir. Queda pendent acabar de coronar la part superior i posar el parallamps. Les obres de restauració de la fumera del Rigual ha comptat amb un pressupost de 29.968 euros.


Bòbila del Vidiella

Pel que fa a la fumera de la bòbila del Vidiella, es restaurarà més endavant, ja que primer s'ha de fer una nova estació transformadora, per poder treure la que hi ha actualment al costat de la fumera. D'aquesta manera, explicava Joan Mas, s'evitarà que l'estructura pugui sofrir qualsevol desperfecte. La restauració de la xemeneia del Vidiella, d'uns 10 metres d'alçada, serà una mica més complexa, ja que està molt inclinada. Per aquest motiu no se li podrà donar l'alçada real, ja que a causa d'aquesta inclinació s'hauria de desmuntar i tornar a muntar, i, a banda de la dificultat que això implica, el pressupost es dispararia molt. La idea de l'Ajuntament és mantenir l'estat que té actualment i desmuntar-ne només la part superior, que és la més malmesa i la que presenta un major perill d'esfondrament. Per això es desmuntaran les rajoles que presenten perill, es recuperaran totes les que es puguin i es tornarà a muntar. Aquesta remodelació comptarà amb un pressupost de 32.500 euros.


Un cop rehabilitades, les dues fumeres quedaran integrades dins de la zona verda de la futura urbanització de la Bòbila.

Comenta aquest article