Informació general

El Casal Municipal de la Gent Gran acull una xerrada sobre la implantació de la nova Llei de Dependència

Per Berta Ruiz



Èlia Martín i Sandra González van ser oferir aquesta xerrada al Casal, ahir a la tarda
La sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran va ser l'escenari ahir a la tarda d'una xerrada sobre la Llei de Dependència, en la què es van donar a conèixer els principals avantatges i procediments quant a ajudes que contempla aquesta nova normativa, els diferentsprojectes que Creu Roja té en funcionament envers les persones dependents i els serveis que s'ofereixen des de l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Cambrils.

En la primera part de la xerrada, Èlia Martín –lletrada i col·laboradora de Creu Roja– va explicar de manera general les prestacions d'aquesta nova llei, que va entrar en vigor el passat mes de gener, i que durant aquests primers mesos de l'any s'ha anat desenvolupant a través dels reglaments, tot i que encara no s'ha executat de manera pràctica.

Èlia Martín també va explicar a grans trets el marc jurídic d'aquesta Llei de Dependència, quines són les seves propostes i que aquesta s'estableix com el quart pilar de l'estat del benestar. Un estat del benestar, que segons va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, "es va desenvolupar als anys 80 amb els tres pilars bàsics: el dret a l'educació, el dret a la seguretat social i el dret a les pensions. Ara aquesta nova llei desenvoluparà el quart pilar que és el dret a l'autonomia de les persones dependents per a que tinguin aquestes prestacions cobertes". En aquest sentit, Èlia Martín va voler insistir en la universalitat d'aquest dret, ja que com a llei està a l'abast de tothom.

Per la seva banda, Sandra González –del departament de persones grans de Creu Roja a Tarragona– va ser l'encarregada d'explicar els projectes que des de Creu Roja es fan envers a la dependència, per tal de fer-ne la màxima difusió i donar a conèixer aquesta llei. Creu Roja té engegats des de fa molts anys una sèrie de projectes, com el servei de menjar a domicili, el transport adaptat, la teleassistència domiciliària i d'altres ajudes tècniques per tal de facilitar la millor qualitat de vida a la persona dependent, així com donar el màxim suport a les persones que se'n fan càrrec, amb grups d'ajuda mútua i suport psicològic. En aquest sentit, Sandra González va recordar que a Cambrils ja s'ha posat en marxa un grup de suport amb l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, amb una formació per a la cura de les persones i informació sobre els recursos socials existents.

Comenta aquest article