Informació general

Sucessos

La Guàrdia Civil desmantella una xarxa que extorsionava a usuaris de pàgines web de contactes

Els agents han detingut els membres de la banda per organització criminal, blanqueig de capitals, estafa i extorsió, però l'operació no es dona per conclosa; algunes de les víctimes eren residents de la demarcació tarragonina

Per Redacció

Imatge d'arxiu de delictes telemàtics
Imatge d'arxiu de delictes telemàtics | Cedida (Guàrdia Civil)

La Guàrdia Civil d'Alacant, en el marc de l'operació Connor, ha desenvolupat una investigació per desmantellar una organització criminal que es dedicava a extorsionar a usuaris de pàgines web especialitzades en cites online i a realitzar estafes per mitjà del mètode phishing. Entre els mesos de maig i juny, han sigut detinguts tots els membres de la banda a les localitats de Dénia i Ondara. De moment, 25 víctimes d'aquesta xarxa residents a les províncies d'Alacant, València, Castelló, Tarragona, Navarra i Granada, i inclús d'Alemanya, han denunciat els fets, tot i que els agents han xifrat el nombre de víctimes en més de 2.100 i han acreditat que la banda portava delinquint internacionalment des de l'any 2020.

Les investigacions d'aquest cas es van iniciar el febrer del 2022 a partir d'una denúncia interposada a la comissaria de la Guàrdia Civil de Callosa d'Ensarriá. La víctima va manifestar que, després d'accedir a una pàgina web de contactes, una persona havia començat a extorsionar-lo amb la finalitat que li realitzés pagaments, i l'amenaçava amb imatges d'armes de foc. Davant de la magnitud dels fets i amb la finalitat d'aclarir-los, la Guàrdia Civil de Callosa d'Ensarriá va iniciar l'operació Connor.

Amenaces amb l'enviament de fotografies d'armes de foc

Després d'analitzar la documentació obtinguda, els agents van identificar el modus operandi del grup criminal. Per una banda, seleccionaven les víctimes, sempre varons, per mitjà d'anuncis de contactes en pàgines web especialitzades en aquest tipus de serveis. Una vegada seleccionada la víctima, la banda es feia passar per una dona que suposadament oferia serveis sexuals. Els serveis finalment no eren realitzats però, per contra, el grup criminal iniciava unes maniobres de fustigació a la víctima, arribant inclús a amenaçar-la mitjançant l'enviament de fotografies d'armes de foc, entre d'altres. L'extorsió no era l'únic mètode utilitzat per la banda, també s'havien especialitzat en estafes bancàries per la modalitat del phising. Per l'enviament massiu de correus electrònics, obtenien les contrasenyes i la informació bancària de les noves víctimes per, seguidament, realitzar extraccions en efectiu des de caixes automàtics sense coneixement dels titulars.

Comenta aquest article