Vandellòs i Hospitalet de l'Infant
Documentació
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant crearà un centre local de la imatge
En aquest espai es podrà consultar el fons fotogràfic que la família del fotògraf i artista local Francesc Andreu ha cedit a l’Ajuntament
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst obrir l’any que ve un centre local de la imatge. Aquest nou servei municipal estarà destinat a la conservació i difusió de les imatges del municipi. «La imatge forma part el patrimoni documental que, a través dels arxius, cal recuperar, classificar, conservar i fer accessible per evitar-ne la pèrdua i contribuir a preservar la memòria històrica del nostre territori. A més, la imatge té també una vessant estètica, que atorga, més enllà del valor documental i testimonial, un valor artístic», ha argumentat la regidora de Cultura, Nuria Ortiz.
Aquest equipament estarà ubicat a la Plaça Catalunya número 9 de l’Hospitalet de l’Infant, al local de l’antiga botiga i estudi fotogràfic de Francesc Andreu (més conegut com Paco Andreu), que es deia l'Indart. El consistori ha llogat aquest espai cèntric a la família d’aquest fotògraf i artista local, que va morir el 2016 als 83 anys, i hi durà a terme unes obres de reforma de la planta baixa i de l’altell, per adaptar-lo als nous usos.
«L’Ajuntament va contactar amb la família de Francesc Andreu per recuperar per al poble el fons fotogràfic que romania en aquest espai i, arran de les converses, va sorgir la possibilitat de crear aquest centre local de la imatge, mitjançant l’arrendament d’aquest local», ha explicat Ortiz.
A banda de llogar l’antiga botiga, la família Andreu ha cedit al consistori el fons fotogràfic del Francesc, que consta d’un total de 73.836 imatges captades durant el període 1961-1999. La majoria d’aquestes imatges són de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tot i que també n’hi ha de Riba-roja d’Ebre i Flix; i tenen un interès patrimonial, històric i etnològic, perquè retraten el veïnat, els indrets i les activitats del municipi. Es troben en un estat de conservació òptim.
L’Ajuntament s’ha compromès a custodiar i conservar aquestes imatges, a obrir-les a la consulta pública i a identificar-les i tractar-les; i també a digitalitzar-ne una part, tal com li ha demanat la família.
El document de cessió del fons fotogràfic i el contracte de lloguer del local, per a un període de 4 anys, es va signar a la Casa de la Vila ahir 7 de juliol. Per a dues de les filles de Francesc Andreu que van ser-hi presents, Núria i Dolors, ahir va ser «un dia molt important» perquè va suposar «un reconeixement a la feina del pare i de la seva generació i una recuperació de la memòria històrica», segons van declarar.
Altres accions del consistori
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha dut a terme altres actuacions per recuperar i donar conèixer els fons visual del municipi, ja sigui fotografia o cinema. Així doncs, l’any 2014, es va fer càrrec d’una part del fons d’imatges que va cedir Enresa, provinent de l’extinta empresa Hifrensa, sobre la central nuclear Vandellòs; i l’any 2015, del fons audiovisual del cineasta local Ramon Agulló, actualment dipositat a la Filmoteca de Catalunya un cop digitalitzat per l’Ajuntament, i del qual es va fer una presentació i exposició temporal.
Des del Consell Editorial Municipal s’han impulsat, igualment, diverses publicacions en relació amb la imatge i la història local, i l’Ajuntament ha donat suport econòmic i tècnic a les activitats de les entitats culturals en aquest àmbit.