Cultura

Cinema

L'ACTE organitza el cicle «Enquadrats», el nou cicle de cinema cambrilenc que aposta pel talent dels joves creadors

Aquesta activitat tindrà lloc el proper dijous, a les 19 hores a l'Ateneu Juvenil, i es projectaran dos documentals i dos curtmetratges de ficció

Per Redacció

Cartell del cicle "Enquadrats" que es farà el proper dijous a l'Ateneu Juvenil
Cartell del cicle "Enquadrats" que es farà el proper dijous a l'Ateneu Juvenil | Cedida
L'ACTE (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre) segueix amb les seves activitats cinematogràfiques i, per aquesta setmana n'ha programat dues. La primera es farà a Reus dins del programa Cinema Solidari a la Fresca als Jardins de la Casa Rull, aquestes proper dimecres 13 de juliol, a les 22 h. Es tracta de la pel·lícula "También la lluvia" d'íciar Bollaín. (Inscripció prèvia necessària)
 
La segona activitat és "Enquadrats", un nou cicle de cinema cambrilenc que aposta pel talent dels joves creadors i tindrà lloc el dijous 14 de juliol, a les 19 hores a l'Ateneu Juvenil. Es tracta de la projecció de quatre curtmetratges que tracten qüestions al voltant del col·lectiu LGTBIQ+, l’impacte de les xarxes socials i la salut mental i emocional. Aquest cicle, que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut de Cambrils, ACTE-club de cinema, el Servei d’Atenció Integral LGBTI i joves cambrilencs, tractarà qüestions al voltant del col·lectiu LGTBIQ+; l’impacte de les xarxes socials i la salut mental i emocional. "Enquadrats" busca posar el focus en els problemes als quals s'enfronten molts joves de manera diària i, també, mostrar la seva resiliència.

D’altra banda, l’audiència tindrà l’oportunitat de participar de manera activa en el cicle, ja que, després de la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb els autors dels curts i alguns dels seus protagonistes, per tal de compartir diferents punts de vista i inquietuds. El programa es divideix en dos curts documentals, "Alésh" i "Fora de Joc", i dos curts de ficció, "Desconnectades" i "Ramonica".

L’Apunt

Dos documentals i dos curts de ficció

Alésh: Un documental dirigit per la cambrilenca Laia Rutman Puche i Kilian Saldaña i González. És un retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb un trastorn de l’espectre autista (TEA). “Alésh” s’ha convertit en una figura pública amb més de 120.000 seguidors a TikTok, on trenca tabús i estereotips compartint les seves experiències amb el TEA i la transició de gènere. En aquest documental no només descobrim com l’Aleix enfronta la comunicació i els processos de socialització, sinó també, com les xarxes socials poden ser un escenari idoni per això.

Enguany Alésh ha format part de la selecció oficial Doc-U del Festival Internacional de Documental DocsBarcelona i, després del seu pas per Filmin, s’estrena per primer cop a Cambrils.

Desconnectades: Un curtmetratge dirigit per Júlia Miquel amb la cambrilenca Paula Torné com ajudant de direcció. Tracta sobre una adolescent que ha sortit de festa, però que no torna a casa i la seva germana gran intenta localitzar-la a través de trucades telefòniques mentre indaga que és el que li ha pogut passar, però la realitat no s’assembla gens a la seva imaginació.

Fora de Joc: Aquest documental ha estat dirigit per Joan Castelló i protagonitzat per l’Eren Bayo i el Kenneth Zurera, dos nois transsexuals que juguen a l’equip femení de futbol Unió Esportiva Tancat, del Vendrell. Amb l’ajuda de les seves famílies, les companyes d’equip i el mateix entrenador, mostraran com és el seu dia a dia, quines són les dificultats que han tingut i com ha sigut l’acceptació del seu entorn. El masclisme intrínsec i vertebral que impregna el món del futbol, així com el de molts altres jugadors federats, provoquen que l’acceptació d’aquest tipus d’esportistes en equips masculins sigui més que complicada.

Ramonica: El curtmetratge de la directora Ester Borràs, tracta sobre en Ramon, un jove que no se sent a gust en el seu dia a dia; ni a casa, ni a la barberia on treballa amb el seu pare. En Pau, el seu millor amic, l’ajuda a explorar la seva identitat fora de l’ambient asfixiant en el què el Ramon sempre ha viscut.

Comenta aquest article