Informació general

Natura

Un grup de sis porcs senglars estableix el seu hàbitat al voltant del barranc de la Verge del Camí, entre l'Eixample i les Comes (CONTÉ VÍDEO)

Aquest grup de porcs, format per tres exemplars adults i tres de petits, ha estat vist per molts veïns des dels blocs d'edificis del barri de l'Eixample que limiten amb el barranc de la Verge del Camí

Per Lluís Rovira i Barenys

Dos exemplars adults de porc senglar al barranc de la Mare de Déu del Camí, el passat 30 de maig
Dos exemplars adults de porc senglar al barranc de la Mare de Déu del Camí, el passat 30 de maig | Lluís Rovira i Barenys

Un grup de porcs senglars ha establert el seu hàbitat a l'espai comprès entre el barranc de la Mare de Déu del Camí i els terrenys que es troben contigus al barranc des de sota del taller Rabasó fins a la zona sud de les Comes. Aquest grup de porcs, format per tres exemplars adults i tres de petits, ha estat vist per molts veïns des dels blocs d'edificis del barri de l'Eixample que limiten amb el barranc de la Verge del Camí, que n'han pogut fer fotos i vídeos. Un veí n'ha fet un vídeo en el que es veu com els senglars es banyen en una sortida d'aigües residuals que hi ha al barranc

També en deixen constància els veïns dels masos de les Comes ja que la seva presència hi és habitual. Un veí de les Comes, Agustí Colom, ha explicat a revistacambrils.cat que fins i tot els porcs senglars li han matat un gos i n'hi han ferit un altre. Això va passar, en dos dies diferents, quan els gossos es van acostar als senglars per mirar de foragitar-los. La constància gràfica de la presència d'aquest grup de sis senglars queda ben palesa en molts testimonis gràfics i fins i tot revistacambrils els ha pogut retratar en ple barranc de la Mare de Déu del Camí, a tocar de les cases de l'Eixample, a finals del passat mes de maig.

Pla de xoc de la Generalitat

Aquest passat mes de maig la Generalitat va aprovar un programa temporal de reforç per implementar el Pla de xoc que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025. Aquest pla pretén reduir, amb un ampli ventall d’actuacions, les poblacions de porcs senglars i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels ecosistemes i amb les activitats humanes. Algunes de les accions són l’aprovació dels decrets de control de danys i seguretat i de la carn de caça, la llei de caça, cartografia de les zones d’actuació, creació de la figura de caçador expert i suport a les empreses de carn de caça.

El Pla de xoc pretén donar una solució ràpida i eficaç a les problemàtiques que generen els senglars i reduir-ne les poblacions a les zones més afectades de Catalunya en un termini de 3 anys. Per anar desenvolupant les 17 línies de treball previstes en el Pla, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hi destinarà 3,7 milions d’euros aquest any 2022 i un total de 10,7 MEUR durant els pròxims 3 anys.

Es calcula que a Catalunya hi ha actualment uns 200.000 senglars i les captures durant la temporada de caça passada (2020-21) van ser d’uns 70.000. A aquesta xifra, cal afegir els senglars que moren per accidents de trànsit o a la natura, o per falta d’aliment o malaltia, que serien uns 3.000 anuals actualment.

Els porcs senglars al barranc de la Mare de Déu del Camí, el passat 30 de maig / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Comenta aquest article