Un equip de la URV fa una intervenció programada al jaciment del Cavet
Lequip darqueòlegs treballant en un dels sectors del jaciment del Cavet |
El jaciment del Cavet
El jaciment del Cavet es localitza entre la riera de Riudoms i el barranc del Regueral, a tocar de la urbanització Molí de la Torre. Les restes daquest jaciment pertanyen al neolític. Tenen entre 5.000 i 3.000 anys dantiguitat, i són les més antigues que shan localitzat en una excavació a Cambrils. De manera fortuïta, el 1996 alguns membres del Centre dEstudis Cambrilencs van localitzar aquest jaciment al terme de Cambrils. De llavors ençà shi han dut a terme diverses campanyes dexcavació, en les quals shan trobat dues estructures de combustió, les primeres del neolític que es localitzen al Camp de Tarragona. A partir de lestudi de totes les troballes del jaciment es podrà documentar la cultura material dels habitants del jaciment: és aventurat dir-ho, però al Cavet hi hauria pogut haver un poblat estructurat duns 500 habitants, amb cases, camps de sembrats i tancats per als animals, diu Fontanals.
Cinc sitges
Lequip dirigit per larqueòloga Marta Fontanals ha treballat en el sector del jaciment del Cavet més proper a la riera de Riudoms, on hi ha localitzats quinze punts dinterès dun total de cent vint en el conjunt de tot el jaciment. En concret, shan excavat cinc sitges que possiblement shaurien utilitzat com a rebost per guardar-hi els excedents de gra: en el neolític ja sera productor; per tant, era bàsic poder conservar el gra per fer pa, que era un aliment bàsic. Si en un primer moment es van utilitzar per guardar-hi el gra, més endavant es van fer servir per dipositar-hi els rebutjos.
Les troballes
En aquest jaciment shi ha trobat, bàsicament, sediments i materials (sílex, petxines, caragols marins, carbons, ceràmica, llavors i fustes) i estructures demmagatzematge (entre elles, una base de sitja ibèrica del segle VI aC). No obstant, per Fontanals el material estrella del jaciment és la ceràmica: els neolítics són els primers a fer ceràmica i la decoració de les restes de ceràmica ens ajuda a concretar el període. Dels materials extrets i els sediments, sen faran estudis paleobotànics, de residus orgànics i micromorfològics.