Article publicat a Revista Cambrils el mes de juliol de 1977
Un dels darrers testimonis
Juliol 1977 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005
Estampes cambrilenques / Juliol 1977
Avui (1977) ja comença a fer-se dificil de mantenir una conversa amb persones que haguessin conegut i conviscut d'alguna manera amb el cardenal Vidal i Barraquer; són ja trenta-quatre anys de la seva mort i quaranta-un del seu exili a Itàlia. Ens queden, gràcies a Déu, els seus familiars, aquesta persona clau en la vida del cardenal que és el Dr. Joan Viladrich i algunes altres personalitats eclesiàstiques i seglars que el tractaren especialment en els seus darrers anys; però a Cambrils no queda pràcticament quasi ningú dels que el podrien haver tractat, si no a fons, sí almenys amb una certa freqüència. La immensa majoria dels cambrilencs o bé en tenim un record personal molt esvaït pel temps o bé no l'hem conegut mai. Jo mateix, personalment, només recordo haver-lo vist en dues ocasions: quan el 1930, era jo bastant petit, em va administrar el sagrament de la Confirmació i el 1932, en què vaig tenir el goig de rebre de les seves mans una de les primeres comunions de la meva vida.
Joan Franch i Baiges, un home que ha passat seixanta anys de la seva vida treballant per a la família Vidal i Barraquer, conversa sobre els records de la seva experiència laboral i del cardenal Vidal i Barraquer
Mossèn Ramon Muntanyola, en el seu Vidal i Barraquer, el Cardenal de la Pau, ens dóna el testimoni d'una persona, morta ja fa anys, Salvador Bassedas, company d'ell d'escola i de jocs de carrer, que deia que "en Cisquet era com tothom". Avui també a mi em plau de portar aquí el testimoni d'un home ja gran, vuitanta-tres anys i greument malalt, però que en el seu llit de dolor, i potser sense massa ganes de conversa però amb el cap ben clar, m'anà desgranant els seus records referits al cardenal.
Es tracta de Joan Franch i Baiges, un home que ha passat seixanta anys de la seva vida treballant per a la família Vidal i Barraquer, en diferents missions, bé és veritat, però, al cap a la fi, treballant o al servei directe o a les terres d'aquesta família. "Vaig començar-hi a treballar l'any onze, quan tenia disset anys", em deia. Va tenir el primer carnet de conduir que es va donar a Cambrils i a la meva pregunta de si llavors costava tant com ara d'obtenir-lo, em va contestar: "Llavors no es feien exàmens. El jutge et preparava els papers i amb ells s'anava a Tarragona i allí et donaven el carnet." Va conduir un Ford i un Rouget. També va conduir un camió en què transportava brisa, vi, esperit del Sindicat, del que era president el germà del cardenal, Josep Vidal i Barraquer. "També cada dos mesos aproximadament portava a Tarragona tot allò que necessitava el rebost del cardenal i que podia proporcionar-li la seva família, fruit de les seves terres de Cambrils: oli, vi, patates, fruita i verdures. Algunes vegades trobava el senyor cardenal a l'hort del palau entretenint-se, amb una sotana negra i bastant descolorida, a arrencar herbes i cuidar les plantes."
Em conta que, sempre que anava a Tarragona per fer aquesta feina, dinava a palau i, en preguntar-li jo si tenia alguna conversa amb el Dr. Vidal i Barraquer, em contestà: "Quan arribava, ja em preguntava com anaven les coses de Cambrils. Li agradava de saber-ho tot. Quan marxava, en despedir-me i besar-li l'anell, sempre em deia: «Vés amb 'cuidado', Joan, a fer-te mal i fer-ne als altres.» Era un home molt senzill i planer." I afegeix: "Això sí, mai vaig portar el cotxe del senyor cardenal." I continuà contant-me com cada any feia tres viatges a portar brisa per les estufes de palau i també com cada any, uns dies abans de Nadal, anava a Barcelona, amb en Benet Miquel, per vendre pollastres i capons (en aquells temps la família Vidal i Barraquer tenia una important granja avícola a Cambrils) a la Rambla de Catalunya. Hi passaven tres o quatre dies, inclosos els de Nadal i Sant Esteve, per tornar a Cambrils el dia 27. S'hostatjaven a la casa familiar del prelat a Sarrià. "Em recordo molt bé quan l'any 1933, trobant-me amb motiu d'aquesta feina a Barcelona, el senyor cardenal va anar a confessar en Macià, el president de la Generalitat, que morí el mateix dia de Nadal."
La conversa s'acabava, però abans encara em diu: "No li vaig demanar mai cap favor, però em sembla que si n'hi hagués demanat un me l'hauria fet amb molt de gust." I a la meva pregunta si estava assabentat de l'intent de retornar les despulles del Dr. Vidal i Barraquer, em contestà textualment: "M'agradaria molt que el portessin i poder-lo veure per darrera vegada abans de morir." Això no ha pogut ser perquè la conversa era mantinguda la tarda del dissabte, dia 18 del passat mes de juny, i Joan Franch i Baiges, un home fidel i de bon cor, lliurava la seva ànima al Pare la matinada del dia 28, només deu dies després. La trobada amb el cardenal ha estat al cel.