Urbanisme
El nou planejament urbanístic del litoral frena 155 hectàrees a desenvolupar a Cambrils i la no construcció de més de 4.300 habitatges
El Departament de Polítiques Digitals i Territori ha completat la revisió del planejament urbanístic de 41 municipis del litoral català i ha frenat 46.800 nous habitatges
El Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat ha completat la revisió del planejament urbanístic del litoral català. A Cambrils, aquesta revisió afectaria unes 155,17 hectàrees, que suposarien la no construcció de 4.352 habitatges. Aquesta revisió urbanística es divideix en tres apartats: Extinció –que s'eliminen els sectors–, Modificació – que es redueixen– i Manteniment –sense canvis–. A Cambrils, l'extinció afecta un total de 86,86 hectàrees i 2.910 habitatges, repartida entre els sectors: SUND-A, sector 16 El Mas Mateu, sector 18 El Mas d'en Buil i sector 7 l'Ardiaca Nord. La modificació afectaria un total de 68,31 hectàrees i 1.442 habitatges repartits entre els següents sectors: PMU 2 Riera de Riudecanyes, sector 1 Les Comes, sector 11 La Fontcoberta, sector 12 Camí del Corralet Sud, sector 19 Camí del Corralet Nord, sector 2 La Cava, sector 20 Riera de Riudoms, sector 24 Vilagrassa, sector 26 El Cavet i sector SUND-B.
Reducció de la meitat de la superfície de nova ocupació de sòl
De la mateixa manera, la revisió ha comportat reduir a la meitat la superfície de nova ocupació de sòl. Aquesta revisió era anunciada per la Generalitat, el passat setembre. El Pla director urbanístic (PDU) entre Malgrat de Mar i Alcanar ha analitzat el planejament dels 41 municipis –entre els quals Cambrils– situats en aquest tram de costa –menys l'àrea metropolitana de Barcelona–, ha identificat els àmbits on encara s'hi podrà construir i els ha revisat sota "criteris moderns de sostenibilitat".
El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha assegurat que el Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar –aprovat ara inicialment–, així com la continuació del Pla de protecció de la Costa Brava per a la resta del país, "garanteixen un litoral de qualitat amb l'objectiu d'assolir un model urbà sostenible i competitiu a llarg termini". Fruit d'aquesta revisió, es proposa impedir la construcció de 46.800 nous pisos, el 44% dels possibles.
Ordenació sostenible, menys consum del sòl i contribuir a la descarbonització
L'objectiu del PDU és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, fomentant pobles i ciutats més compactes i amb varietat d'usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO2. Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, evitant perpetuar un model d'urbanitzacions allunyades dels nuclis principals que comporta desplaçaments innecessaris en vehicle privat. La reducció dels habitatges que es podran construir, que majoritàriament es destinarien a segones residències i al turisme, estalviarà l'emissió a l'atmosfera "de gairebé dos milions de tones de CO2 cada any", segons els càlculs de l'executiu. La Comissió de territori de Catalunya ha aprovat el PDU inicialment aquest passat dimecres.
L’Apunt
El PDU analitza 334 àmbits i 4.700 hectàrees de superfície
El PDU ha analitzat 334 àmbits concrets de 30 municipis entre Malgrat de Mar i Alcanar, que sumen 4.700 hectàrees de superfície i on encara s'hi podien construir uns 106.000 habitatges nous. Un cop revisats s'ha decidit mantenir 97 sectors tal com estan al planejament municipal, modificar alguns dels paràmetres de 132 sectors i desclassificar directament 105 sectors més. És en aquests on s'impedeix la construcció dels 46.800 pisos. El pla estarà ara sotmès a un període d'exposició pública de 45 dies, durant els quals es podran presentar al·legacions. Després hi haurà un mes d'audiència als ajuntaments afectats perquè puguin participar novament en la redacció del document. L'aprovació definitiva es preveu a principis del 2023.